Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
LED žarulje za auto su kvalitetnije od halogenih

LED žarulje za auto su kvalitetnije od halogenih

U gotovo svim industrijama, danas su glavna rasvjetna tijela LED. Bilo da se radi o novim zgradama, javnoj rasvjeti ili pak automobilima. LED žarulje za auto su znatno kvalitetnije od halogenih i zbog toga su postale standard u automobilskoj industriji. Razlozi za to su mnogobrojni, a glavna potvrda kvalitete i funkcionalnosti je nagli uspon LED tehnologije i brzina kojom je zamijenila sva ostala klasična rasvjetna tijela. Sve o tome zbog čega je Led bolji oblik rasvjete, koje su njegove prednosti, kako odabrati pravu žarulju za automobil i gdje ih možete kupiti, donosimo u nastavku teksta.

Što je LED rasvjeta?

Čovječanstvo uvijek teži napretku u svim segmentima. Iz godine u godinu razni timovi istraživača pronalaze poboljšanja u mnogim industrijama. Tako je 1962. godine stvorena prva svjetleća dioda. Do njenog unaprjeđenja i današnje kvalitete LED rasvjete prošlo je neko vrijeme, a krajem 20. stoljeća postale su planetarno popularne, zahvaljujući kvaliteti svjetla. Svjetleća dioda je poluvodički element, koji pretvara struju u svjetlost, a LED žarulje za auto najbolji su primjer njihove kvalitete. Za razliku od halogenih sijalica, svjetlost koju emitiraju je puno prirodnija, kvalitetnija i troše znatno manje energije. 

Prednosti LED žarulje u odnosu na halogene

Prednosti LED žarulje za auto su mnogobrojne, a njihova potvrda je što su postale standard u današnjim automobilima. Prijelaz s halogenih sijalica odvijao se je relativno brzo, a između su neki pokušali i koristiti xenon svjetla. Bilo kako bilo, ne postoji bolji način rasvjete ceste od LED svjetla, a razlozi za to su sljedeći.

LED žarulje gotovo svu električnu energiju pretvaraju u svjetlost i tako su maksimalno učinkovite. Zbog svoje kvalitete, veoma su dugotrajne, pa tako neke žarulje mogu trajati do čak 50 tisuća radnih sati. Rok trajanja, naravno, ovisi o njihovoj kvaliteti i proizvođaču. Mnoge LED žarulje za auto dolaze s jamstvom od 12 mjeseci, kojim potvrđuju svoju kvalitetu. Prednost je i kvaliteta svjetla koje pružaju. One će znatno bolje osvijetliti cestu, te neće ometati druge sudionike u prometu (poput xenon svjetla).

Koju žarulju odabrati za automobil?

LED žarulje za auto dijele se prema modelu. Najpoznatiji modeli su H1, H3, H4, H8 i H11. Ovisno o tome koji vam je potreban, kupujete određenu žarulju. Što učiniti ako ne znate koji model vam je potreban? Tada morate provjeriti u knjižici vozila. Duga i kratka svjetla koriste različite žarulje, a ovisno o automobilu razlikuje se model. Provjerite koji model vam je potreban, a ako nemate knjižicu vozila – internet će biti vaš najbolji prijatelj.

Zamjena LED žarulje za auto

Primijetili ste da vam ne radi jedno svjetlo? Tada je potrebno da što prije zaustavite vozilo i zamijenite žarulju, kako bi mogli nesmetano nastaviti put i biti sigurni sudionik prometa. Ovisno o modelu automobila, razlikuje se postupak zamjene LED žarulje za auto. Kod nekih automobila morate vaditi cijeli far, kod drugih je dovoljno odspojiti žice i postaviti novu žarulju. Ako imate novi automobil, naš savjet je da prvo probate izmijeniti žarulju sami, čak i ako ona radi. Tako ćete biti spremni da u slučaju da vam svjetlo prestane raditi na putu, možete brzo i samostalno obaviti posao. Vožnja s neispravnim svjetlom je kažnjiva, stoga uvijek imajte u automobilu rezervne žarulje.

H7 LED je najpoznatija

Najpoznatija i najkorištenija žarulja u automobilima je H7 LED. Ona je gotovo standard za kratka svjetla i većina novijih automobila koristi upravo nju. Njene karakteristike su dugi rok trajanja, kvalitetno osvjetljenje ceste, te mala potrošnja električne energije. Upravo zbog toga su H7 LED sijalice za auto najpoznatije. Postoje jeftiniji i skuplji modeli, a najveća razlika u cijeni je kod odabira proizvođača. Kvalitetniji proizvođači daju i jamstvo na žarulje, a samo ime garantira njenu dugotrajnost.

Iako su H7 LED žarulje dostupne u raznim dućanima i na svakoj benzinskoj postaji, naš savjet je kupnja online. Nije pitanje hoće li vam trebati, već kada će vam trebati. Stoga budite spremni i naručite žarulju, koju ćete za svaki slučaj imati u automobilu. Silux web trgovina u ponudi ima razne modele, a naš savjet je da uvijek imate rezervu za svaku vrstu koja vam je potrebna u automobilu. Ništa nije vječno, pa tako ni H7 LED, a zbog toga što je jedan od najkorištenijih dijelova automobila, veoma je važno da ste uvijek spremni na njenu zamjenu. Prilikom kupnje nemojte štedjeti, jer nerijetko su skuplje žarulje u konačnici znatno jeftinije na dugoročno.