Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
LED žarulje za auto su kvalitetnije od halogenih

LED žarulje za auto su kvalitetnije od halogenih

U gotovo svim industrijama, danas su glavna rasvjetna tijela LED. Bilo da se radi o novim zgradama, javnoj rasvjeti ili pak automobilima. LED žarulje za auto su znatno kvalitetnije od halogenih i zbog toga su postale standard u automobilskoj industriji. Razlozi za to su mnogobrojni, a glavna potvrda kvalitete i funkcionalnosti je nagli uspon LED tehnologije i brzina kojom je zamijenila sva ostala klasična rasvjetna tijela. Sve o tome zbog čega je Led bolji oblik rasvjete, koje su njegove prednosti, kako odabrati pravu žarulju za automobil i gdje ih možete kupiti, donosimo u nastavku teksta.

Što je LED rasvjeta?

Čovječanstvo uvijek teži napretku u svim segmentima. Iz godine u godinu razni timovi istraživača pronalaze poboljšanja u mnogim industrijama. Tako je 1962. godine stvorena prva svjetleća dioda. Do njenog unaprjeđenja i današnje kvalitete LED rasvjete prošlo je neko vrijeme, a krajem 20. stoljeća postale su planetarno popularne, zahvaljujući kvaliteti svjetla. Svjetleća dioda je poluvodički element, koji pretvara struju u svjetlost, a LED žarulje za auto najbolji su primjer njihove kvalitete. Za razliku od halogenih sijalica, svjetlost koju emitiraju je puno prirodnija, kvalitetnija i troše znatno manje energije. 

Prednosti LED žarulje u odnosu na halogene

Prednosti LED žarulje za auto su mnogobrojne, a njihova potvrda je što su postale standard u današnjim automobilima. Prijelaz s halogenih sijalica odvijao se je relativno brzo, a između su neki pokušali i koristiti xenon svjetla. Bilo kako bilo, ne postoji bolji način rasvjete ceste od LED svjetla, a razlozi za to su sljedeći.

LED žarulje gotovo svu električnu energiju pretvaraju u svjetlost i tako su maksimalno učinkovite. Zbog svoje kvalitete, veoma su dugotrajne, pa tako neke žarulje mogu trajati do čak 50 tisuća radnih sati. Rok trajanja, naravno, ovisi o njihovoj kvaliteti i proizvođaču. Mnoge LED žarulje za auto dolaze s jamstvom od 12 mjeseci, kojim potvrđuju svoju kvalitetu. Prednost je i kvaliteta svjetla koje pružaju. One će znatno bolje osvijetliti cestu, te neće ometati druge sudionike u prometu (poput xenon svjetla).

Koju žarulju odabrati za automobil?

LED žarulje za auto dijele se prema modelu. Najpoznatiji modeli su H1, H3, H4, H8 i H11. Ovisno o tome koji vam je potreban, kupujete određenu žarulju. Što učiniti ako ne znate koji model vam je potreban? Tada morate provjeriti u knjižici vozila. Duga i kratka svjetla koriste različite žarulje, a ovisno o automobilu razlikuje se model. Provjerite koji model vam je potreban, a ako nemate knjižicu vozila – internet će biti vaš najbolji prijatelj.

Zamjena LED žarulje za auto

Primijetili ste da vam ne radi jedno svjetlo? Tada je potrebno da što prije zaustavite vozilo i zamijenite žarulju, kako bi mogli nesmetano nastaviti put i biti sigurni sudionik prometa. Ovisno o modelu automobila, razlikuje se postupak zamjene LED žarulje za auto. Kod nekih automobila morate vaditi cijeli far, kod drugih je dovoljno odspojiti žice i postaviti novu žarulju. Ako imate novi automobil, naš savjet je da prvo probate izmijeniti žarulju sami, čak i ako ona radi. Tako ćete biti spremni da u slučaju da vam svjetlo prestane raditi na putu, možete brzo i samostalno obaviti posao. Vožnja s neispravnim svjetlom je kažnjiva, stoga uvijek imajte u automobilu rezervne žarulje.

H7 LED je najpoznatija

Najpoznatija i najkorištenija žarulja u automobilima je H7 LED. Ona je gotovo standard za kratka svjetla i većina novijih automobila koristi upravo nju. Njene karakteristike su dugi rok trajanja, kvalitetno osvjetljenje ceste, te mala potrošnja električne energije. Upravo zbog toga je H7 LED žarulja najpoznatija. Postoje jeftiniji i skuplji modeli, a najveća razlika u cijeni je kod odabira proizvođača. Kvalitetniji proizvođači daju i jamstvo na žarulje, a samo ime garantira njenu dugotrajnost.

Iako su H7 LED žarulje dostupne u raznim dućanima i na svakoj benzinskoj postaji, naš savjet je kupnja online. Nije pitanje hoće li vam trebati, već kada će vam trebati. Stoga budite spremni i naručite žarulju, koju ćete za svaki slučaj imati u automobilu. Silux web trgovina u ponudi ima razne modele, a naš savjet je da uvijek imate rezervu za svaku vrstu koja vam je potrebna u automobilu. Ništa nije vječno, pa tako ni H7 LED, a zbog toga što je jedan od najkorištenijih dijelova automobila, veoma je važno da ste uvijek spremni na njenu zamjenu. Prilikom kupnje nemojte štedjeti, jer nerijetko su skuplje žarulje u konačnici znatno jeftinije na dugoročno.