Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Autoelektrika je osnova novih automobila

Autoelektrika je osnova novih automobila

Sve industrije se u ovom stoljeću okreću ka energiji iz struje, pa tako danas postoji sve više automobila koji rade bez potrebe za benzinom. Sam pogon na velikoj većini automobila i dalje ostaje jednak (benzin ili dizel), ali autoelektrika je postala standard u svakom automobilu. Pojam obuhvaća sve električne dijelove automobila, kojih u novijim autima ima na pretek. Istina je da automobil i dalje bez mnogih može obavljati svoju prvobitnu funkciju, no postoje i neki dijelovi koji su obavezni za startanje rada motora, poput anlasera. Kroz današnji tekst ćemo vas upoznati s dijelovima autoelektrike, te objasniti zbog čega je ona jedan od najbitnijih sustava u svakom automobilu.

Što je autoelektrika?

Autoelektrika je pojam koji obuhvaća sve dijelove automobila koji funkcioniraju putem struje. To su display automobila, radio, alternator, starter automobila, dizači prozora i mnogi drugi bitni dijelovi. Budući da se u današnje vrijeme više manje sve okreće elektrici, nije ni čudo da noviji automobili imaju sve više i više dijelova autoelektrike. Ona postaje osnova svakog automobila i najveći sustav u njemu. Autoelektrika ima bitnije dijelove koji su neophodni za pravilno funkcioniranje automobila, te dijelove bez kojih se on može normalno koristiti – poput podizača prozora ili radija. Alternator je jedan od najbitnijih dijelova, jer je on zaslužan da motor prilikom rada proizvodi struju i puni akumulator, te opskrbljuje ostale dijelove s električnom energijom.

Akumulator i alternator

Akumulator i alternator su dva glavna dijela automobila, zaslužna za njegovo pravilno funkcioniranje. Akumulator je obavezan kod pokretanja motora, dok će uslijed neispravnog alternatora on nakon nekoliko sati vožnje ostati prazan. Oni moraju biti ispravni i funkcionalni, kako bi sva autoelektrika mogla normalno raditi. Oni su najozbiljniji dijelovi, a postoji još niz drugih koji spadaju u elektriku i koji će vam omogućiti veću ugodnost prilikom vožnje.

Autoelektrika se sastoji od mnogih dijelova

Postoje glavni dijelovi koje smo već spomenuli, dijelovi koji olakšavaju i omogućavaju vožnju prilikom određenih vremenskih uvjeta, te neki dijelovi koji isključivo povećavaju zadovoljstvo tijekom vožnje. Ti dijelovi su radio, podizači stakla ili grijači sjedala, te oni ne onemogućavaju normalno funkcioniranje automobila. O njima nećemo previše pričati, ali spomenuti ćemo one nešto bitnije dijelove, poput brisača ili svjetala. Autoelektrika obuhvaća jako veliki broj dijelova, stoga nećemo o svakom pričati zasebno, već kroz ovaj tekst spominjemo isključivo najbitnije dijelove. LED svjetla za auto omogućit će vam vožnju po noći, te je bez njih zabranjeno voziti. Osim što vama osvjetljavaju cestu, služe i kao indikatori za ostale sudionike u prometu. Brisači su također veoma bitni, a autoelektrika su zbog motora koji ih pokreće. Oni će vam omogućiti vožnju za vrijeme padalina i pobrinuti se da imate dobru vidljivost.

Autoelektričar nije mehaničar

Mnogi misle da im mehaničar može pomoći u popravku elektrike. Autoelektrika je potpuno druga grana i za brigu oko nje je zadužen autoelektričar. On popravlja sve elektroničke komponente vašeg automobila, dok je mehaničar zadužen za mehaniku ili izmjenu dijelova. Autoelektrika je veoma široka i zbog toga je potrebno da osoba koja brine o njoj bude stručna i sigurna u ono što radi. Nestručno popravljanje može dovesti do toga da neki dio ne funkcionira pravilno ili zbog krivog spajanja zezne cijelu elektriku.

Anlaser je pokretač automobila

Nakon što smo spomenuli većinu dijelova elektrike, stigli smo na kraj teksta koji smo ostavili za glavni dio automobila, koji je zaslužan za paljenje motora – pokretač. Anlaser je pokretač motora i bez njega će paljenje biti nemoguće. Naravno, za njegovo funkcioniranje bitan je i akumulator, iz kojeg izvlači potrebnu energiju. To je mali dio u motoru, koji ima nevjerojatnu snagu. Starter je motora koji daje početnu energiju za startanje motora i onda prestaje s radom. Mnogi ga nazivaju patuljkom, koji ima snagu diva, a to je uistinu točno.

U većini slučajeva, za nemogućnost pokretanja automobila zaslužan je prazan akumulator, no moguće je da je anlaser u kvaru. On je pokretač motora, no izravno ovisi o dovoljnom kapacitetu energije u akumulatoru. Najčešće se kvari zbog istrošenih četkica ili pregorjelog rotora. Kvar ćete vrlo jednostavno otkriti, ako ne možete upaliti automobil s ispravnim akumulatorom. Svi dijelovi za automobile, pa tako i pokretač motora, dostupni su u online trgovini Silux. U širokom asortimanu njihovih proizvoda, jednostavnom tražilicom možete pronaći sve dijelove točno za vaš model automobila i tako iz udobnosti vašeg doma naručiti sve koji su vam potrebni za zamjenu.