Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Akumulator kao pokretač električnih uređaja u automobilu

Akumulator kao pokretač električnih uređaja u automobilu

Postoje razni dijelovi automobila koji su zaduženi za određene radnje i koji su neophodni kako biste uopće mogli pokrenuti automobil. Jedan od takvih autodijelova je i auto akumulator, koji je između ostalog zaslužan za uspješno pokretanje automobila. Naime, on je pokretač svih električnih uređaja u vozilu kojima za rad treba električna energija.

On se s vremenom troši pa će ga u određenom trenutku biti potrebno ponovo napuniti ili zamijeniti, ako je toliko potrošen da mu niti punjenje ne pomaže.

Vijek trajanja akumulatora za auto

Auto akumulator ima vijek trajanja od nekoliko godina, no problem je što vas može iznenaditi njegovo pražnjenje. Uglavnom vozači teško mogu procijeniti kada je njegov kapacitet dosta oslabio pa ih nemogućnost pokretanja automobila dočeka u najgorem mogućem trenutku, primjerice, ujutro kada trebaju krenuti na posao.  

Naravno, brojne situacije mogu utjecati na brzine pražnjenje automobilskog akumulatora, kao što su sljedeće:

  • Zaboravite ugasiti svjetla i ostavite ih preko noći ili dulje
  • Zaboravite ugasiti auto radio
  • Starost akumulatora

Zato, ako vaš model automobila nema neku obavijest da ste ostavili upaljena svjetla, neka vam uđe u naviku da se uvijek prije izlaska uvjerite da ste ih ugasili. Budete li pazili na takve stvari, ovisno o kapacitetu akumulatora za auto, možete očekivati da bi on u prosjeku trebao trajati oko pet godina.

Pokušaj pokretanja vozila s praznim akumulatorom

Ako vam se ispraznio automobilski akumulator, nećete moći pokrenuti vozilo. No, pomoći vam može drugo vozilo s ispravnim akumulatorom, uz dodatak kabela za paljenje. Kako bi se taj postupak ispravno odradio, potrebno je točno pratiti postupak. U tom slučaju biste trebali napraviti sljedeće:

  1. Crveni kabel prvo spojite na pozitivan pol praznog akumulatora
  2. Drugi kraj tog istog kabela spojite s pozitivnim polom punog akumulatora
  3. Jedan kraj crnog kabela spojite na negativan pol punog akumulatora, a drugi kraj na neki neobojeni dio motora drugog automobila
  4. Pokrenite ispravno vozilo, a nakon toga neispravno
  5. Na kraju kabele skidajte obrnutim redoslijedom

Ovaj postupak dat će vašem praznom akumulatoru u automobilu dovoljno elekrične energije kako biste mogli pokrenuti automobil. No, svakako što prije kupite novi kako vam se opet ne bi dogodila slična situacija.

Mjerenje napunjenosti auto akumulatora

Uz pomoć posebnog mjerača, možete i sami provjeriti stanje napunjenosti akumulatora za automobil. Ako ne posjedujete taj mjerač, uvijek se možete zaputiti nekom autoelektričaru koji će vam u tome pomoći. Naime, autoeletrika je grana autoindustrije koja se bavi rješavanjem svih problema povezanih s električnim uređajima u vozilu.

Potpuno napunjen akumulator ima napon od minimalno 12,6 volti. Padne li ta vrijednost na 12,2 volti, može se smatrati napola punim, a padne li još do 11,9 volti, možete očekivati da će uskoro biti potpuno prazan. Kada vrijednost padne i ispod 11 volti, potrebno ga je odmah zamijeniti. 

Kupnja autodijelova online

Danas na internetu postoje brojne web trgovine koje po vrlo pristupačnim cijenama nude autodijelove. Jedan od takvih je i web trgovina Silux u kojoj na jednom mjestu možete pronaći sve potrebno za svog limenog ljubimca. Naravno, u ponudi su i neizostavni automobilski akumulatori, s obzirom da su oni jedan od autodijelova koji ćete kad tad morati zamijeniti. Dolaze u raznim oblicima i s različitim kapacitetima, a prije kupnje provjerite koji model bi vam odgovarao.

Ako niste sigurni, uvijek se možete obratiti za pomoć web trgovini, ili putem maila, ili putem same trgovine odabrati svoj model automobila te će vam biti prikazani sami oni autodijelovi koji su potpuno kompatibilni. Na taj način ćete puno brže pronaći sve ono što vam je zaista potrebno.

Autoelektrika kao zanimanje budućnosti

Autoelektrika je nekad bila relativno nezanimljiva grana autoindustrije zbog toga što automobili nisu imali mnogo elektroničkih dijelova. No, situacija je danas bitno drugačija. Proizvođači se trude svoje modele što je moguće više nakrcati brojnim zanimljivim uređajima koji će kupce nagnati da kupe baš taj model. Iako ti brojni dodaci mogu biti vrlo zanimljivi i osigurati brojne zanimljive stvari vozačima, također im je potrebna i električna energija te su skloni kvarovima.

Jedan od razloga kvarova leži i u činjenici da proizvođači često ugrađuju te uređaje bez dovoljno testiranja jer žele biti prvi koji su to ponudili na tržištu. Kupce to privlači, ali kasnije će im trebati autoelektričar koji će ih popravljati. Zbog toga je autoelektrika zanimanje koje privlači sve više automehaničara. A kako stvari stoje, autoelektrika će postati jedna od ključnih grana u godinama koje dolaze