Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Kvalitetni i ispravni amortizeri za sigurniju vožnju

Kvalitetni i ispravni amortizeri za sigurniju vožnju

Mnogi vozači redovito posjećuju automehaničara kako bi im provjerio da li im svi sustavi dobro rade na automobilu. To je svakako preporuka za sve vozače jer ćete tako biti sigurniji pri vožnji. Nažalost, ima i onih koji će posjetiti automehaničara tek u slučaju kada dođe do nekog kvara. Kvar koji se ne javlja tako često, ali je moguć odnosi se na lupanje prilikom vožnje.

Iako lupkanje može biti uzrok raznih kvarova, većina automehaničara će prvo provjeriti amortizere. Oni se s vremenom troše i vrlo često su upravo oni uzrok takvih čudnih zvukova. 

Općenito o amortizerima

Amortizeri automobila dio su sustava ovjesa. Njihov glavni zadatak je da priguše vibracije koje nastaju tijekom vožnje. Naime, ceste su vrlo često prepune raznih rupa i neravnina i kada automobilski amortizeri nisu ispravni, vožnja postaje vrlo neugodna i gotovo da ćete osjetiti svaku rupu na cesti. 

Amortizeri automobila dio su sustava ovjesa. Njihov glavni zadatak je da priguše vibracije koje nastaju tijekom vožnje.

Osim toga, oni su zaduženi i i za osiguravanje stalnog pritiska kotača na cestu. Da pojednostavimo, ako oni ne bi postajali, kotači bi se lako mogli odvojiti od ceste, što bi moglo biti pogubno za vozača i putnike u autu.

Znakovi istrošenosti ovjesa auta

Iako se ovjes auta sastoji od više različitih dijelova, najčešće su amortizeri ti koji se najranije istroše. A često su ležajevi amortizera dio koji će prvi morati mijenjati. Ako se pitate koji su znakovi po kojima biste mogli naslutiti da je riječ o ovom problemu, onda je to nešto od sljedećeg:

  • Lošija upravljivost automobilom nego inače
  • Lagani nagib karoserije pri vožnji
  • Često aktiviranje ABS i ESP sustava
  • Neravnomjerno trošenje gume 
  • Poskakivanje kotača tijekom vožnje

Primijetite li neki od ovih znakova, svakako je preporučljivo da što prije posjetite automehaničara kako bi on dodatno provjerio je li samo u tome problem ili je riječ o nećem drugom. Zamjena amortizera na autu nije veliki problem i nećete ga morati skupo platiti. 

Trajnost amortizera na automobilu

Teško je dati točan odgovor na pitanje koliko bi amortizeri na automobilu trebali trajati s obzirom da to ovisi o više različitih stvari. Najveći utjecaj na njihovo trajanje ima vaš stil vožnje, kao i ceste kojima se vozite. Ako ne vozite agresivno, odnosno ako ne vozite s čestim naglim ubrzavanjima i kočenjima, a ujedno se vozite i po relativno kvalitetnim cestama, možete očekivati njihovu trajnost od čak i do 150 000 kilometara. 

Automobilski amortizeri se mogu pronaći u specijaliziranim trgovinama s autodijelovima. Imajte na umu kako se oni razlikuju prema modelu automobila pa morate pripaziti prilikom kupnje.

U suprotnom, odnosno ako vozite dosta agresivno, a i ceste po kojima se često vozite nisu baš u najboljem stanju, možete očekivati i upola manju trajnost, odnosno da ćete ih morati zamijeniti već za 50 000 do 70 000 kilometara. Stoga, ako želite da vam traju što dulje, pokušajte malo više paziti na vlastiti stil vožnje.

Kupnja u specijaliziranim trgovinama s autodijelovima

Automobilski amortizeri se mogu pronaći u specijaliziranim trgovinama s autodijelovima. Imajte na umu kako se oni razlikuju prema modelu automobila pa morate pripaziti prilikom kupnje. No, zaputite li se u neku specijaliziranu trgovinu, tamo će vam prodavači moći pomoći, odnosno odmah će znati koji su vam potrebni, bez obzira morate li kupiti ležajeve amortizera ili neki drugi dio. 

Iako se ovjes auta sastoji od više različitih dijelova, najčešće su amortizeri ti koji se najranije istroše. A često su ležajevi amortizera dio koji će prvi morati mijenjati.

Još jednostavnija kupnja bit će ako se odlučite na kupnju putem interneta. Naime, danas postoje brojne web trgovine koje imaju veliki asortiman autodijelova za sve marke i modele. A ono po čemu je ovakva vrsta kupnje sve popularnija je mogućnost odabira vašeg modela auta te će vam sustav odmah prikazati samo one dijelove koji su kompatibilni. Na taj način ćete puno brže pronaći baš ono što vam je potrebno, i to sve iz udodbnosti vlastitog doma u nekoliko klikova.

Ležajevi amortizera često prvi stradaju

Zbog vožnje po neravnim cestama, upravo su ležajevi amortizera dijelovi koji stradaju među prvima kod ovjesa auta. Srećom, njih je relativno lako zamijeniti i dostupni su u brojnim trgovinama s autodijelovima. Imajte na umu da su oni također namijenjeni točno određenim tipovima vozila, no proizvode iz brojne tvrtke. Zbog toga se i cijene među istim modelima razlikuju. Ako niste sigurni za kojeg proizvođača se odlučiti, najbolje je zatražiti za savjet osobu koja ih prodaje.

U svakom slučaju, bolje se odlučiti za neku nešto skuplju varijantu i tako biti siguran da kupujete ipak nešto kvalitetnije. U suprotnom, ležajevi amortizera bi vam se mogli opet relativno rano istrošiti pa ćete ih opet morati mijenjati puno ranije nego što biste očekivali.