Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Uživajte u odličnoj auto akustici

Uživajte u odličnoj auto akustici

Danas mnogi vozači svoje limene ljubimce vole nadograđivati raznim dodacima kako bi im vožnja bila još ugodnija i zanimljivija. Ono što naprave s vanjske strane lako je uočljivo, primjerice razni zanimljivi aluminijski naplatci, spojleri, dekorativni natpisi i slično. Uz to, puno je onih i koji vole uređivati unutrašnjost svog auta, npr. raznim atraktivnim auto tepisima, rasvjetom i slično.

A puno je onih koji uživaju u glazbi i žele isto tako u glazbi uživati i tijekom vožnje automobilom. Auto akustika je nešto što im je vrlo bitno i zbog toga se trude svoje vozilo nadograditi raznim audio dodacima.

Auto akustika za uživanje u glazbi

Auto akustika je širok termin koji podrazumijeva više stvari, a uglavnom se može svesti na ove dvije:

  • Širenje zvuka kroz unutrašnjost automobila
  • Razni uređaji i dodaci za auto koji doprinose boljem doživljaju glazbe u autu

Naravno, većina automobila posjeduje neki oblik glazbenog uređaja, a najčešće je riječ o auto radiju, koji često ima i mogućnost ubacivanja i slušanja glazbe putem CD-a ili USB-a. Za one koji ne posjeduju USB priključak u autu, postoji mogućnost kupnje FM odašiljača koji će omogućiti slušanje glazbe s USB sticka. 

Trgovine s autoopremom nude brojne zanimljive dodatke koje možete ugraditi u svoje vozilo kako biste još više mogli uživati u slušanju glazbe.

Zvučnici kao jedan od osnovnih auto dodataka

Slažete li neki audio sustav u svom domu, prva stvar koji ćete vjerojatno potražiti su kvalitetni zvučnici. Ista stvar je i kod audio sustava u automobilu, odnosno auto zvučnici spadaju u nešto u što će mnogi najviše investirati. To i ne čudi s obzirom da zvuk izlazi upravo kroz njih pa se i očekuje da su oni jedan od najbitnijih dijelova. Stanje u trgovinama s autoopremom je šaroliko i svakako se bolje odlučiti za neki od poznatijih brendova. Kao jedan od onih najpoznatijih se ističe Bose, čiji audio sustavi se mogu pronaći u nekom od najluskuznijih automobila.

Auto akustika - zvučnici
Zvučnici su vrlo važni kod auto akustike

Imajte na umu da ako želite što bolji i prodorniji zvuk i kako bi auto akustika bila što bolja, potrebno je i da imate više zvučnika. Zbog toga najbolji sustavi auto akustike se sastoje od seta od nekoliko zvučnika, koji su raspoređeni kroz cijelu unutrašnjost automobila kako bi omogućili najbolje moguće glazbeno iskustvo.

Pojačalo je druga važna audio komponenta

Uz jake i kvalitetne zvučnike, bit će vam potrebna i pojačala. Bez njih zvučnici neće moći iskoristiti sav svoj potencijal i vi nećete moći u potpunosti uživati u auto akustici koju vam oni mogu ponuditi. Auto pojačala su također dostupna od više različitih proizvođača, ali savjet je da ih svakako kupujete od iste tvrtke koja je proizvela zvučnike jer tako osiguravate da će i najbolje zajedno funkcionirati.

Kako odabrati pojačalo za automobil

Imajte na umu da ovakvi audio sustavi troše znatno više električne energije, što će ujedno utjecati i na brže pražnjenje vašeg akumulatora. A ako kojim slučajem ostavite sve upaljeno preko noći, velika je vjerojatno da ujutro nećete moći upaliti svoj auto zbog potrošenog akumulatora.

Uređaji za reprodukciju glazbe u automobilu

U većini auta se danas nalazi ugrađen auto radio koji ima tek neke osnovne funkcije. Ako vaš auto nema ugrađen USB priključak, za slušanje glazbe u primjerice popularnom MP3 formatu, možete kupiti i dodatan FM odašiljač koji će vam to omogućiti. 

No, vozači koji žele uložiti i nešto više novca u kompletan auto akustični sustav najvjerojatnije će se odlučiti i za neki bolji audio uređaj za auto. Najčešće je riječ o multimedijalnom sustavu s ekranom na dodir putem kojeg vozač može upravljati raznim njegovim mogućnostima poput:

  • Reprodukcije glazbe
  • Reprodukcije videozapisa
  • Uparivanja s mobitelom
  • Navigacije i sl.

Uz korištenje kvalitenih zvučnika i pojačala koji su spojeni na kvalitetan multimedijski sustav, auto akustika je zajamčena.

FM odašiljač za one bez USB priključka u autu

Mnogi svoju glazbu vole držati na USB sticku, a za automobile koji nemaju USB priključak, FM odašiljač za auto je najbolje rješenje. Riječ je o jednom malom uređaju koji se postavi u priključak za auto upaljač koji je ujedno i punjač. U automobilski FM odašiljač se nakon toga umetne USB stick s glazbom te se putem radija pronađe njegova frekvencija. Reprodukcija glazbe s USB sticka putem njega se tada prenosi putem frekvencije na radiju.

FM odašiljač
FM odašiljač će omogućiti slušanje glazbe s USB sticka

Riječ je o vrlo jednostavnom, ali i vrlo učinkovitom uređaju. FM odašiljač za auto nije skup i svatko tko želi uživati u glazbi s USB-a bi ga trebao kupiti. Oni napredniji modeli dolaze i s malim daljinskim upravljačem pa je korištenje još jednostavnije.