Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Svjećice za auto – prvi glasnik problema

Svjećice za auto – prvi glasnik problema

Svjećice za auto su bitna komponenta svakog automobila i bitno je voditi brigu o njihovom stanju. Uloga svjećice za auto je da proizvede iskru  koja pali smjesu goriva i zraka u cilindru, a ta iskra mora biti jaka i postojana posebno zbog toga što je svjećica izložena visokoj temperaturi i tlaku. Zbog toga se svjećica proizvodi iz keramike jer na taj način ima toplinsku zaštitu.

Zamjena svjećice za auto

Iako se izmjena svjećice za auto smatra potpuno banalnom stvari koju većina ljudi može samostalno napraviti, tomu i nije baš tako. Ovaj se posao najčešće obavlja pri izmjeni ulja kod redovitog servisa, a ponekad ih treba zamijeniti i češće. Naime, svjećice jako utječu na rad motora i mogu povećati potrošnju goriva u vozilu i prouzročiti loše performanse pri vožnji autom.

Iako se izmjena svjećica čini kao lak zadatak ponekad prilikom njihove izmjene može doći do oštećenja navoja glave motora što će uzrokovati veći i skuplji popravak. Stoga vam preporučujemo da izmjenu svjećica prepustite profesionalcima. Oni će pri izmjeni svjećica obratiti pažnju na njihov izgled i boju te vas upozoriti na određene nedostatke u radu mora ako ih ima i pomoći će vam riješiti ih. Neujednačenost boje svjećica, njihova zamašćenost ili slične neuobičajene značajke će upozoriti vašeg mehaničara na što sve treba obratiti pozornost.

Budite oprezni – uvijek koristite preporučene svjećice

Najjednostavniji način izmjene svjećice za auto jest da sve prepustite u ruke ovlaštenom serviseru. Naime, svjećice uvijek imaju slovni i brojčani kod koji daje informaciju o tome kolika im je toplinska vrijednost, koja je vrsta navoja u pitanju i koji je tip ugradnje. S obzirom na to da one osiguravaju optimalnu iskoristivost goriva i ispravan rad motora vrlo je važno pravilno ih održavati. Metalni dijelovi svjećica su pocinčani kako bi bili zaštićeni od vlage i korozije, a dodatne poteškoće stvaraju nečistoće i ulja.

U slučaju da je došlo do oštećenja navoja svjećica, potrebno je samo staviti novi umetak na koji se montira ista svjećica.  Ovo nikako ne smijete raditi na zagrijanom motoru jer može doći do tzv. zatezanja metala. Vozači često vole i podmazati svjećice uljem, ali upravo to često uzrokuje “zapečenost” navoja.