Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Što su i čemu služe motorna ulja?

Što su i čemu služe motorna ulja?

Svakom motornom vozilu za rad i funkcionalnost potrebna su motorna ulja. To je svakom vozaču sasvim poznata činjenica i baš kao što živa bića ne mogu živjeti bez unošenja tekućine u organizam, tako ni motorna vozila nisu u stanju vršiti svoju funkciju vožnje ako im nije osigurana dovoljna količina ulja.

Osim toga, motorna ulja su potrošni materijal koji nije dovoljno samo uliti u motor vozila i očekivati da će ono trajati godinama. Ulje u motoru je potrebno zamijeniti nakon određenog broja prijeđenih kilometara jer vožnja sa starim i istrošenim uljem je itekako pogubna za motor vozila.

Motorna ulja

Motorna ulja i njihova važnost

Motorna ulja su neophodna za ispravan rad i dugotrajnost svih vozila na motorni pogon – automobila, autobusa, kamiona, radnih strojeva, motocikala i drugih vozila. Njihova primarna uloga je održavati sve pokretne dijelove vozila podmazanima, te prevenirati prekomjerno trenje pokretnih dijelova motora do kojega dolazi uslijed gibanja velikom brzinom. Upravo to je zadatak motornih ulja – spriječiti trenje i očuvati pokretne dijelove motora, a time i cijelo vozilo.

Ostale bitne funkcije koje vrše motorna ulja su prevencija korozije, popunjavanje pukotina na motornim dijelovima te hlađenje motora i njegovih dijelova. Zaključak je jasan – motorna ulja su čuvari motora i vozila, ali i vašeg kućnog budžeta. Ne brinete li se o redovitom nadolijevanju i promjeni ulja na motoru vašeg vozila, riskirate životni vijek vašeg vozila i izlažete se neželjenim financijskim izdacima.

Vrste i cijene motornih ulja.

Cijene motornih ulja ovise ponajviše o njihovoj kvaliteti, odnosno kakvoći. Ako ste kod odabira proizvođača ulja u nedoumici kome ukazati svoje povjerenje, budite sigurni u jedno – apsolutno nećete pogriješiti ako birate ona motorna ulja provjerenih i renomiranih proizvođača (Bosch, Mannol, Exrate, …). Takva ulja su kvalitetnija, trajnija i osigurat će motoru vašeg vozila savršen i dugovječan rad. Motorna ulja renomiranih proizvođača su dakako nešto skuplja, ali računajući na duže staze ona su svakako isplativ ulog. Sva ta ulja možete povoljano kupiti i u online trgovinama.

Što se tiče vrsta motornih ulja, ona se dijele na dvije osnovne vrste – mineralna (prirodna) motorna ulja i sintetička motorna ulja. Tu su još i mješavine koje su neka vrsta kombinacije obje navedene vrste ulja u jednoj smjesi. Sintetičko ulje je najbolji izbor jer je pokazalo vrhunsku pouzdanost i dugotrajnost te učinkovitost na niskim i visokim temperaturama.