Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Kupujte kvalitetna motorna ulja za automobil

Kupujte kvalitetna motorna ulja za automobil

Kako bi automobil dugo vremena optimalno radio, odnosno kako biste što rjeđe morali posjećivati automehaničara zbog nekog kvara, potrebno je da ga redovito održavate. Jedan od načina održavanja je svakako redoviti servis barem jednom godišnje. Na tom servisu se preporučuje promijeniti motorno ulje u automobilu, kao i razne filtere, poput filtera ulja, goriva, kabine, zraka.

Isto tako, preporučuje se da se redovito provjeravaju i tekućine za auto koje su također bitne za optimalni rad. Budete li sve to radili, možete očekivati da će vam automobil dugo vremena raditi bez ikakvih problema.

Na servisu se preporučuje promijeniti motorno ulje u automobilu, kao i razne filtere, poput filtera ulja, goriva, kabine, zraka.

Važnost motornih ulja u automobilu

Automobilska motorna ulja vrlo su važna komponenta rada cjelokupnog sustava automobila, iako se najviše odnose na rad motora. Kada se ona ne bi koristila, svi dijelovi motora bi se puno brže trošili, a motor bi zbog toga bio vrlo bučan. Govorimo li i općim zadaćama motornih ulja u automobilu, onda je to sljedeće:

  • Smanjivanje trenja između pomičnih dijelova motora
  • Odvođenje topline (hlađenje)
  • Brtvljenje klipnih prstena
  • Čišćenje određenih nečistoća
  • Prigušivanje raznih šumova i vibracija koje se javljaju pri radu motora

Redoviti servis automobila

Ako želite da vam automobil dugo radi bez poteškoća, svakako ga barem jednom godišnje odvezite na redoviti servis. Na njemu se svakako savjetuje izmjena motornog ulja, a nipošto nemojte zanemariti zamijeniti i uljni filter. Njegova cijena nije velika, a tako ćete osigurati nesmetaniji protok ulja kroz sustav. Radite li pak puno kilometara svake godine, onda je preporuka da se izmjena motornog ulja napravi i ranije, odnosno nakon prijeđenih 15 000 kilometara.

Ovaj servis automobila možete napraviti u ovlaštenom servisu, ali možete se odlučiti i za bilo kojeg drugog automehaničara. Svakako se pritom uvjerite i da imate sve potrebne tekućine u automobilu, od kočione tekućine pa sve do tekućine za pranja stakla.

Automobilska motorna ulja vrlo su važna komponenta rada cjelokupnog sustava automobila, iako se najviše odnose na rad motora.

Multigradna motorna ulja

Danas se motorna ulja za automobile u trgovinama prodaju pod raznim oznakama. Njih je uvelo Američko društvo automobilskih inženjera (SAE), odnosno ono je razvilo posebne klase viskoznosti kako bi vlasnici automobila lakše odabrali ono koje im najviše odgovara, s obzirom na klimu u kojoj žive. Za većinu vozača je najbolja opcija odabrati neko multigradno motorno ulje za auto koji ima što veći raspon viskoznosti, primjerice 10W-40. Prva oznaka (npr. 5W, 10W) i slično pokazuje kakva su svojstva motornog ulja kod temperature od -18 °C. Druga oznaka (npr. 20, 30, 40, 50) pokazuje kakva su svojstva ulja kod temperature od 100 °C.

Multigradna su najbolja opcija jer pokrivaju više raspona viskoznosti što znači da odlično teku i pri vrlo niskim i pri vrlo visokim temperaturama. Zbog toga su najbolja opcija za današnje moderne automobile.

Ako želite da vam automobil dugo radi bez poteškoća, svakako ga barem jednom godišnje odvezite na red

Pratite preporuke proizvođača automobila

U trgovinama s autodijelovima i autoopremom danas se mogu pronaći različita motorna ulja za auto različitih proizvođača. Isto tako, kao što je ranije navedeno, dostupna su u više različitih izvedbi, odnosno razlikuju se u oznakama koje označavaju viskoznost. Ako niste sigurni za koje se odlučiti, najbolja opcija je da provjerite što preporučuje proizvođač vašeg automobila. Taj podatak najčešće možete pronaći u servisnoj knjižici ili knjižici vozila. A nerijetko ćete taj podatak pronaći i na web stranici proizvođača. To je najbolja opcija za vaš automobil jer ćete koristiti baš ono motorno ulje koje on preporučuje za najbolji i dugotrajan rad motora. 

Naručiti ga možete u nekoj fizičkoj trgovini, a vrlo veliki izbor često možete pronaći i u web trgovinama s autodijelovima. Tamo nerijetko možete dobiti i brojne popuste pa se zbog toga i sve više vozača odlučuje na takvu kupnju.

Razne tekućine za automobile

Danas se u automobilima koriste i razni potrošni dodaci koje ćete u nekom trenutku morati zamijeniti. Tako se koriste razne tekućine za auto. Neke od onih koje se najčešće spominju su:

  • Rashladne tekućine
  • Tekućine za pranje stakla
  • Kočione tekućine

Vjerojatno najčešće korištena je tekućina za pranje stakla automobila. Ona se ulijeva u poseban spremnik koji se nalazi ispod poklopca automobila i služi za čišćenje vjetrobranskog stakla. Iako je dostupna u raznim specijaliziranim trgovinama s autoopremom, danas je možete kupiti i na brojnim drugim mjestima, poput većih supermarketa, benzinskih postaja i slično.

Za učinkovito kočenje, vrlo je važna i kočiona tekućina za auto. Preporučuje se njezina zamjena nakon otprilike dvije godine, ali i ranije, ako je došlo do kvara kočnica. Najbolje je da pri redovitom servisu automehaničar provjeri kakvo je njezino stanje.