Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Ovjes i pogon su bitni za sigurnost i udobnost

Ovjes i pogon su bitni za sigurnost i udobnost

Kada je riječ o dijelovima automobila koji su vrlo bitni za sigurnost, dva se posebno ističu, a to su ovjes i pogon. No, oni su bitni i za još nešto što vozači prije osjete, a to je udobnost prilikom vožnje. Vrlo vjerojatno ste ponekad probali sjesti u neki drugi automobil pa ste osjetili koliko se udobnije u njemu voziti, nego primjerice u vašem automobilu. Ovjes je zaslužan za preuzimanje svih sila i vibracija i njihovo ublažavanje tijekom vožnje. Pogon je pak zaslužan za vozna svojstva automobila te postoji više različitih vrsta pogona.

Ovjes i pogon se razlikuju od automobila do automobila

Kako bi automobil bio siguran za vožnju, a ujedno i udoban, bitno je da ovjes i pogon dobro funkcioniraju. Za normalnu vožnju automobila, kotači moraju biti postavljeni u ispravni položaj, odnosno moraju imati točnu geometriju. Na tu geometriju i općenito na ispravnost ovjesa, najveći utjecaj ima vožnja. Upravo vožnja po lošim prometnicama, punih rupa, zatim česti prelasci preko „ležećih policajaca“, uspinjanja na rubnjake i slično s vremenom loše utječu na ovjes i geometriju kotača. Ukoliko primijetite da vam automobil lagano skreće čak i kada upravljač držite ravno ili da se sve gume ne troše istim intenzitetom, svakako što prije posjetite automehaničara. U suprotnom, barem jednom godišnje podesite geometriju ovjesa.

Pogon također utječe na vozne performanse automobila. Postoje tri vrste pogona: stražnji, prednji i pogon 4×4. Najsigurniji je pogon 4×4, odnosno pogon na sve kotače jer kod takvog pogona se sila rasporedi na sve kotače. Stražnji pogon može biti opasan jer zadnji kraj automobila može odsklizati. Prednji pogon je pak najčešći oblik pogona danas koji pruža dobre optimalne karakteristike većini vozača.

Tržište

Na tržištu ima jako mnogo dijelova za automobile u kategoriji ovjes i pogon. Tako možete pronaći sve potrebne dijelove vezane uz kočione sustave, poput kočionih diskova, pločica, bubnjeva, zatim sastavne dijelove za ovjes, poput vilica, krajnika, selena, sastavne dijelove za mjenjač, kvačila i drugo. Za neke dijelove vezane uz ovjes i pogon bit će vam potreban i broj šasije. Riječ je o univerzalnom broju svakog vozila i po njemu ćete kupiti ispravan odgovarajući dio.