Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Krovne kutije su prijatelj svakog vozača

Krovne kutije su prijatelj svakog vozača

Pripremate li se za duži put automobilom te primijetite li da u njemu nema dovoljno prostora za sve vaše stvari, sada je savršeno vrijeme da uložite u krovne kutije. One su odličan način da povećate količinu prostora za prtljagu i pojednostavite si pakiranje, ali si također učinite putovanje sigurnijim i ugodnijim.

Ovo relativno malo ulaganje itekako će vam se isplatiti, čak i ako se na putovanja ne upućujete često. Ova vrsta auto opreme odličan je dodatak i ako planirate prijevoz stvari većih dimenzija koje u automobil tijesno stanu te mogu predstavljati opasnost za putnike.

Pripremite automobil za montiranje auto opreme

Prije kupnje krovnih kutija, morate imati dobre poprečne krovne nosače za montažu kutije. Planirate li kupnju u trgovini, kod izbora nosača za krovne kutije može vam pomoći trgovac, međutim tražite li polovne nosače ili ih naručujete online, veoma je bitno da naručite odgovarajuće modele.

Model nosača koji vam treba ponajviše ovisi o modelu automobila i tipu krova koji imate, odnosno imate li na krovu fiksne točke, uzdužne ili integrirane nosače ili pak kišni žlijeb, o čemu će ovisiti način montaže nosača na sam krov. Većina trgovina na internetu ima vodiče za odabir odgovarajućih nosača dostupne na svojim stranicama, no ako niste sigurni najbolje se zaputiti u trgovinu.

Odaberite odgovarajuću kutiju

Idući korak je odabir krovne kutije koja će odgovarati svim vašim potrebama. Prva stvar na koju morate obratiti pozornost su nosači koje imate – razmak između prostora za nosače mora odgovarati razmaku nosača na vašem automobilu. Ovaj korak veoma je bitan kako bi bili sigurni da vaše krovne kutije sigurno i čvrsto prianjaju na automobil, što će vožnju učiniti sigurnijom. Kupujete li krovne kutije i nosače prvi put, mnogi proizvođači također nude mogućnost kupovine kompleta, što je jedna briga manje za vas.

Kapacitet krovnih kutija

Kapacitet krovnih kutija mjeri se u litrama, no često uz taj podatak na internetu možete pronaći i same dimenzije. Cijena, između ostalog, raste i povećanjem kapaciteta, a osim toga što je veći model to se više povećava i dodatna potrošnja goriva. Stoga nemojte kupovati prevelike modele, ako kapacitet za vrijeme životnog vijeka nećete nikada ispuniti. S obzirom da je kapacitet u litrama možda teško vizualizirati, želite li biti sigurni da kupujete odgovarajući model, najbolje je da se zaputite u trgovinu i vidite ih uživo.

Prilagodite model krovne kutije

Kod kupnje krovnih kutija također je veoma bitno provjeriti neke njezine osnovne osobine. Prije svega, osim kapaciteta, provjerite i njezinu nosivost, koja je bitna kako ne bi došlo do problema pri vožnji i ugrozila se sigurnost u prometu. Nadalje, također razmislite o tome koji tip otvaranja vam najviše odgovara. Neki modeli mogu se otvoriti s obje strane, neki samo s jedne strane automobila, a neki omogućuju pristup s gornje strane. Ovdje ne postoji neko pravilo o tome koji je najbolji model, već sve ovisi o tome što odgovara vama osobno.

Sigurnost je također bitna pri odabiru

Još jedan bitan dio je i sigurnost. Svaka krovna kutija dolazi s mehanizmom za zaključavanje koji onemogućuje pristup kutiji, a najčešće također postoji i mehanizam koji onemogućuje skidanje s automobila bez drugog ključa.

Kako biste samo vi imali pristup stvarima, provjerite koje sigurnosne značajke imaju modeli za koje se interesirate, a općenito, veća sigurnost odrazit će se na cijeni. Ipak, što je bolji sigurnosni mehanizam, to je manja šansa da ostanete bez cijele krovne kutije ili pak stvari koje u njoj imate, što je svakako činjenica o kojoj treba razmisliti.

Kupnja putem Interneta

Krovne kutije možete kupiti u brojnim lokalnim, ali i internetskim trgovinama. Jedna od njih nalazi se iza internetske adrese withcar.hr. Tamo osim njih možete pronaći u brojne autodijelove, opremu i dodatke za automobil i štošta drugo.

Iako postoje brojni proizvođači, Withcar se odlučio za tvrtku Nordrive. Oni su popularni diljem svijeta kao jedna od tvrtki koja proizvodi vrlo kvalitetnu auto opremu. Karakteriziraju ih odlični materijali, prije svega visoko kvalitetna plastika, koja je otporna na sve vremenske uvjete. A kada su u pitanju krovne kutije, to je itekako bitno. Jer one mogu biti na krovu automobila i tijekom vrlo visokih, ljetnih temperatura, ali i tijekom vrlo niskih, zimskih temperatura. Stoga, odaberite onu koja vam najviše odgovara, po kapacitetu, cijeni i izgledu. I nikada više nemojte imati problema s pakiranjem stvari u automobil.