Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Zaputite se na odmor s krovnom kutijom kao pomoćnikom

Zaputite se na odmor s krovnom kutijom kao pomoćnikom

Putovanje na odmor, bilo da se rad o kampiranju, posjetu moru ili skijanju, danas može biti jednostavniji uz krovne kutije. Pakiranje svih potrepština u automobil koji ima malen prtljažnik ili pak prenošenje velikih stvari može biti velik problem, no imate li krovnu kutiju, manje se morate brinuti o svemu. 

Ipak, nisu sve iste, pa kod odabira imajte na umu da odaberete model koji odgovara vašim navikama putovanja, ali vam daje i garanciju kvalitete, kako biste je mogli koristiti niz godina. Kako je kupnja krovne kutije ipak ulaganje, važno je odabrati model koji će vam odgovarati.

Birajte odgovarajući model i spremite sve stvari

Prije no što se bacite u kupnju krovne kutije, veoma je važno da znate koji tip nosača i krova vam je potreban. Krovne nosače birate prema tipu krova koji imate na automobilu, ali i prema veličini samog automobila. 

Ipak, imajte na umu da na svoje krovne nosače morate moći postaviti i krovnu kutiju, pa svakako birajte modele koji su s njome kompatibilni. Imate li tu mogućnost, potražite i modele krovnih kutija koje već dolaze s krovnim nosačima. Tako nećete morati brinuti o kompatibilnosti među dijelovima, a postavljanje i korištenje također će biti lakše.

Kvaliteta auto dodataka prije svega

Krovna kutija mora biti kvalitetna, pogotovo planirate li je koristiti često ili na dužim putovanjima. Obratite pozornost prije svega na njen oblik, jer bi on uvelike mogao utjecati na to koliko se ugodno voziti s njom. 

Kada je koristite, imajte na umu kako ćete na duže trase primijetiti:

  •  malo povećanje potrošnje goriva
  •  veću buku tijekom same vožnje

Ipak, kako bi neugodnosti bile što manje, važno je pronaći modele koji su dizajnirani tako da budu aerodinamični. Uz to, njene stijenke trebale bi biti barem 0,5 cm debljine, kako bi buka koju ona stvara bila što manja.

Model na koji uvijek možete računati pri putovanju

Kupnja krovne kutije i krovnih nosača uvijek je ulaganje, pa je stoga planirate li ju koristiti više od dva puta godišnje ili pak na dužim trasama, uvijek bolje potrošiti nešto više novca za kvalitetniji model. Unutrašnja podstava od primjerice spužve odlična je ideja za smanjenje buke, no također je bitno i kakva je sama izvana. 

Za duža putovanja, pogotovo ljeti, dobro je odabrati modele koji imaju zaštitnu boju koja čuva od UV zraka. Takva zaštita spriječit će blijeđenje boje, ali i pucanje površinskog sloja, što znači da ćete je duže moči koristiti.

Sigurnost u vožnji na prvom mjestu

Svaki dodatak na automobilu također mora biti postavljen tako da omogućuje sigurnu vožnju. Imajte stoga na umu to i kod odabira krovne kutije i krovnih nosača. Oni moraju odgovarati jedno drugome i tipu automobila, no krovna kutija mora odgovarati i tipu tereta koji planirate prevoziti. 

Teret mora biti složen tako da se kutija može sigurno zatvoriti, a obratite pozornost i na težinu samog tereta. Svi modeli imaju određenu nosivost, koja se ne smije priječi, kako bi vožnja bila sigurna. Također, teret pokušajte rasporediti po unutrašnjosti krovne kutije jednoliko, za jednostavniju vožnju.

Bez brige tijekom duge vožnje

Osim sigurnosti tijekom vožnje, krovna kutija također mora sigurno čuvati vaše stvari i kada je auto parkiran. Provjerite ima li ona kakav sigurnosni sustav poput bravice na ključ. Nekei modeli uz to također nude i opciju zaključavanja na krovni nosač, što nude dodatnu zaštitu ako vaš auto stoji parkiran na javnoj površini duže vrijeme i ako niste uz njega. 

Na kraju, provjerite i kako se krovna kutija otvara. Neke nude mogućnost pristupa samo s jedne strane, što može biti nezgodno, pa radije uložite u modele kojima se može pristupiti s obje strane.

Krovni nosači

Krovni nosači važan su dodatak i za postavljanje svih drugih dodataka na krov automobila, kao što su:

Prije svega, krovne nosače možete koristiti i same zasebno, prevozite li na svom automobilu teret velikih dimenzija. No, ne zaboravite pritom na sigurnost. Ipak, osim toga, krovni nosači baze su za razne druge stvari koje želite sa sobom ponijeti na putovanje. Kod odabira krovnih nosača, provjerite koji se sve nastavci mogu na njih postaviti, kako se ne biste u startu ograničili na samo nekolicinu njih. Uz to, svakako birajte kvalitetu, pogotovo ako krovne nosače planirate stalno imati na autu.