Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Kacige za motocikliste mogu spasiti život

Kacige za motocikliste mogu spasiti život

S obzirom na to da se motociklizam smatra jednim od opasnijih sportova i rekreativnih aktivnosti, odabir kvalitetne motorističke opreme vrlo je važan. Kao jedan od najvažnijih dijelova motorističke opreme smatraju se kacige za motocikliste. Tome je tako zbog toga što prilikom pada s motocikla one čuvaju glavu čije ozljede su najčešće fatalne i rezultiraju ozljedama opasnim po život. 

Stručnjaci upravo zbog toga upozoravaju kako pri odabiru motorističke kacige ne bi trebalo štedjeti, već uložiti što više novca u onu kvalitetnu koja motociklistu prilikom nesreće može spasiti život. Prosječna cijena kreće se oko 2000 kuna na više što vam može biti dovoljan pokazatelj prosječne cijene u svim kategorijama i zbog čega biste sve one ponude od nekoliko stotina kuna trebali odmah odbaciti.

kvalitetne kacige za motocikliste
Kao jedan od najvažnijih dijelova motorističke opreme smatraju se kacige za motocikliste.

Velik izbor u trgovini s moto opremom

Kada se kupuju kacige za motocikliste, njihov odabir nije nimalo jednostavan, a to je zbog toga jer se one dijele u nekoliko skupina i to s obzirom na iduće parametre:

  • S obzirom na stil vožnje
  • S obzirom na vrstu motora
  • S obzirom na preferencije motociklista

U tom smislu motorističke kacige se dijele u pet kategorija: zatvorene (integrirane), otvorene, poluotvorene, modularne i kros kacige.

Najpopularniji izbor motociklista

Kao jedan od najčešćih izbora motociklista pokazale su se zatvorene, tzv. full face motorističke kacige koje prekrivaju cijelo lice ili većinu lica. Upravo zbog te specifikacije zatvorene one najbolje štite glavu motociklista od ozljeda, ali i od nepovoljnih vremenskih uvjeta. 

Zbog svoje forme, ove motorističke kacige motociklistima pružaju bolju aerodinamičnost te smanjuju buku do koje dolazi prilikom vožnje pa je motociklistima vožnja puno ugodnija.

Kao jedan od najčešćih izbora motociklista pokazale su se zatvorene, tzv. full face motorističke kacige.

Ležeran, ali nesiguran izbor moto opreme

Kada govorimo o vozačima motocikala koji posjeduju nešto slabije motocikle, one manje kubikaže, tada je njihov izbor najčešće otvorena moto kaciga. Ova vrsta primjerena je za vozače mopeda i skutera, odnosno vozače koji se uglavnom voze po gradu. Ipak, važno je znati kako ona, za razliku od primjerice kros kacige nedovoljno štiti glavu vozača, a najbolji primjer je vizir koji ima i koji služi samo za zaštitu vozača od vjetra i naleta insekata, ali ne i od ozljeda glave i lica prilikom nesreće. 

Stoga, iako je vrlo pristupačna, otvorena kaciga za motocikliste ne bi trebala biti vaš izbor ukoliko vozite motocikle veće kubikaže na otvorenim i izazovnim cestama koje su rizičnije i na kojima najčešće i dolazi do teških nesreća.

Veličina motorističke kacige je vrlo važna

Osim što kaciga za motocikliste mora biti prilagođena stilu vožnje i performansama motocikla, ona svakako treba biti prilagođena i veličini glave vozača pa je stoga odabir idealne veličine vrlo važan. Temeljno pravilo prilikom izbora je da ona dobro prianja uz glavu vozača kako prilikom udarca ili pada s motora glava ne bi dodatno udarala o kacigu što dovodi do dodatnih ozljeda. 

kacige za sve vrste motociklizma
Kaciga za motocikliste mora biti prilagođena stilu vožnje i performansama motocikla.

Isto tako, kaciga za motocikliste ne smije biti ne previše uska jer i to može dovesti do dodatnih ozljeda. Pravilno mjerenje glave izvodi se tako uz pomoć krojačkog metra kojim se mjeri opseg glave vozača i to iznad obrva i ušiju. Veličina tog opsega idealna je veličina koja vam treba.

Materijali kao garancija kvalitete motociklističke opreme

Osim odabira dobre veličine kacige za motocikliste vrlo je važan i dobar odabir s obzirom na materijal od kojeg je ona izrađena. Naime, materijal izrade jedan je od parametara koji određuje kvalitetu i razinu zaštite koju kaciga pruža vozaču. Današnji modeli najčešće su izrađene od:

  • Kompozita
  • Stakloplastike
  • Karbonskih vlakana

Govorimo li o unutrašnjosti kacige, ona je najčešće napravljena od ekspandiranog poliestera koji amortizira udarce i omogućava bolje prianjanje na glavu. 

Osim klasične poliesterske obloge, neki modeli dolaze i s dodatnim umetcima kako bi vozač u potpunosti personalizirao kacigu i prilagodio je svojim mjerama. Njeno trajanje je obično pet godina nakon čega bi se ista trebala zamijeniti kako bi i dalje bili sigurni.

Kacige za avanturiste

Kao što je ranije rečeno, kacige se kupuju s obzirom na vrstu vožnje i motocikla pa su tako svima koji vole avanturu i brze vožnje namijenjene kros kacige. Naime, kacige za cross su kreirane za vožnje po izazovnim terenima pa tako vozače štite od sunca, ali imaju i dodatnu zaštitu za bradu te bolju ventilaciju. 

kros kacige
Za sve koji vole avanturu i brze vožnje namijenjene kros kacige.

Kacige za cross najčešće dolaze bez vizira, no isti je moguće dodatno kupiti i postaviti pa pogledajte što se sve može pronaći u trgovini s moto opremom.