Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Jednostavnije parkiranje automobila

Jednostavnije parkiranje automobila

Mnogi vozači koji već dugi niz godina imaju vozačku dozvolu nemaju problema s vožnjom automobila. No, ponekad im problem predstavlja parkiranje, posebno pri vožnji unatrag. Neki se pri parkiranju unatrag služe retrovizorima, dok neki vozači okreću glavu prema stražnjeg dijelu auta. Bez obzira koji način vama više odgovara, potrebno je puno pažnje kako ne biste udarili u nešto straga. Najveći problem su niski stupići koje je ponekad teško uočiti kroz stražnje staklo auta.

Srećom, u modernim automobilima ima i rješenje za taj problem, a to su parking senzori uz pomoć kojih ćete se vrlo jednostavno parkirati. Dolaze u raznim varijantama, a bez obzira koja se nalazi u vašem autu, sigurno će vam olakšati parkiranje.

Parking senzori
Parking senzori dolaze u raznim varijantama

Princip rada parking senzora

Automobilski parking senzori su mali uređaji koji mogu biti ugrađeni s prednje i stražnje strane automobila. No, najčešće se nalaze samo sa stražnje strane, jer su oni najpotrebniji vozačima pri parkiranju unatrag. Tako se stražnji parking senzori na auto uglavnom ugrađuju ispod stražnjih svjetala jer tako najučinkovitije detektiraju prepreke, pa čak i one vrlo niske koje inače ne biste uspjeli primijetili. 

Rade na više načina, ali najbolji način se pokazao slanje i primanje radio valova, koji učinkovito mogu detektirati prepreke. Senzor zapravo sadrži mini procesor koji hvata elektromagnetske valove koji se odbijaju od površine neke prepreke. Napredniji senzori za parkiranje automobila mogu čak i odrediti koliko se daleko nalazi neka prepreka, tako što obrađuju valnu duljinu. 

Postavljanje na automobil

Parking senzori se uglavnom ugrađuju u branik automobila te su raspoređeni na više mjesta kako bi pokrili što širi prostor. Parking sustav koji se sastoji od parkirnih senzora se automatski uključuje kada vozač prebaci mjenjač u položaj za vožnju unatrag. Ako detektiraju neku prepreku, primit će ultrazvučni puls koji se odbija od prepreke i to prenosi na upravljačku jedinicu. Ona tada izračunava udaljenost do prepreke. Maksimalna udaljenost koja se može detektirati je oko 1 m. 

Upravljačka jedinica parking senzora tada vozaču šalje zvučno upozorenje da prilazi prepreci koje se mijenja kako se približava. Kada je vrlo blizu (na udaljenosti od oko 30 cm), zvučno upozorenje je konstantno. Kako bi cijeli ovaj sustav ispravno radio, potrebno je da mu je omogućeno napajanje električnom energijom. A u te svrhe se koriste automobilski akumulatori.

Naprednije varijante za detekciju prepreka

U automobilima novije generacije sve češće se mogu pronaći i još naprednije verzije parking senzora u obliku kamera. Kamera je postavljena sa stražnje strane auta, a sliku projicira:

  • Na poseban zaslon koji se postavlja na središnju konzolu auta
  • Na sam centralni sustav automobila koji prikazuje razne druge podatke poput prijema radio stanica i sl.

Na ovaj način je omogućeno još jednostavnije parkiranje jer vozač može vidjeti što mu se nalazi iza auta te u kombinaciji sa slikom i zvučnim signalima jednostavno parkirati.

Akumulatori
Akumulatori napajaju sve potrebne uređaje

Pročitajte i sljedeći članak: Uvijek sigurno do cilja s navigacijom za auto

Kupnja autodijelova online

Kada dođe do nekog kvara ili kada želite svoj auto nadograditi nekim novim komponentama, razni dijelovi auta se mogu pronaći na internetu. Naime, sve je više vozača koji autodijelove kupuju online jer su shvatili da puno brže mogu pronaći ono što im je potrebno, ali i da je ponuda puno šira nego u lokalnim trgovinama s dijelovima auta. Ono što potencijalne kupce najviše privlači jest mogućnost da mogu vrlo jednostavno vidjeti isključivo dijelove auta za svoje vozilo, tako što će odabrati:

  • Svoju marku auta
  • Svoj model auta
  • Godinu proizvodnje

Na taj način neće morati puno razmišljati o tome da li neki dio auta odgovara upravo njihovom modelu ili moraju tražiti dalje. Primjerice, kupnja akumulatora za auto je na ovaj način puno jednostavnija jer neće morati razmišljati koji model odgovara njihovom automobilu.

Automobilski akumulatori
Potrebno je provjeriti koja vrsta automobilskog akumulatora odgovara za vaše vozilo

Akumulatori napajaju sve potrebne uređaje

U automobilima se nalaze brojni elektronički uređaji koji za svoj rad trebaju električnu energiju. A upravo auto akumulatori su zaslužni za opskrbu tih uređaja sa strujom. Dostupni su u raznim varijantama, te se uglavnom razlikuju prema:

  • Kapacitetu
  • Dimenzijama

Zato je potrebno provjeriti koja vrsta automobilskog akumulatora odgovara za vaše vozilo, posebno kada je riječ o dimenzijama. Kupite li preveliki, nećete ga moći ugraditi. Kod online kupnje, taj problem nećete imati jer ćete nakon odabira svog automobila, dobiti prikaz samo onih akumulatora za auto koji će vam odgovarati.

Sve podatke o odgovarajućem akumulatoru možete pronaći na stranicama proizvođača vašeg automobila, ali i uvijek se možete odabrati prodavaču u lokalnoj trgovini s dijelovima auta ili poslati upit nekoj online trgovini. Mnogima su pokazali najbolji Varta akumulatori jer su vrlo izdržljivi i vrlo vjerojatno ih nećete morati dugi niz godina, naravno ovisno o učestalosti vožnje.