Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Hladnjak klime su glavna komponenta klima za auto

Hladnjak klime su glavna komponenta klima za auto

Hladnjak klime, odnosno kondenzator, bitan su dio svakog auta i stoga je bitno pripaziti da one budu unaprijeđene i da rade svoj posao. S obzirom da je dio jako bitnog sistema, sistema za rashlađivanje auta, on mora biti funkcionalan. U suprotnom u autu nastaje niz problema za koje možda niste vjerovali da mogu biti uzrokovani malenim nemarom.

Hladnjak klime su oblikovane tako da što brže predaju toplinu, a njegova je površina velika i rebrasta. Hladnjak klima nalazi se iza kompresora (što je obično u blizini hladnjaka rashladne tekućine za motor). Kroz njega struji zrak i tako dalje pomaže autu u rashlađivanju. Obično se rade od aluminija, imaju mikrokanale i određene dijelove od lima.

Funkcioniranje hladnjaka klime je jednostavno

Hladnjak klime funkcioniraju tako što se toplina iz automobila ispušta van, u zrak, upravo preko njih. Para je na visokom tlaku i ona uđe u taj kondenzator, tada se dešava ventilacija i para se kondenzira u tekućinu. Ta je tekućina, doduše, još uvijek velikog tlaka. U kondenzatoru se tada „aktivira“ rashladno sredstvo. Ono je isto plin, ali plin se pretvara u tekućinu. I ona tada cirkulira kondenzatorom i hladi.

Hladnjak klime

Bitno je da je hlađenje efikasno te se stoga postavlja dodatni ventilator ispred samog kondenzatora. Ipak, ventilator se nalazi na udarnom mjestu i uvijek postoji velika mogućnost oštećenja istog. Ne mislimo samo na velike sile: malene stvari kao kamenčići kroz vrijeme također odrade svoje.

Briga o hladnjak klimi automobile

Svake je godine potrebno pregledati kondenzator, osim ako je vrlo kvalitetan, tada je u redu provjeriti ga svake druge godine. Svako vozilo zahtijeva baš specifičan model kondenzatora, tako da se ljudi obično obrate mehaničaru kako bi došli do ispravnih informacija gdje i kako naći proizvod.

U krajnjem slučaju, rijetko tko zna namontirati kondenzator, te se obrate upravo lokalnom serviseru. Nemojte misliti da možete zanemariti kondenzatore! Oni su glavna komponenta za klima uređaje i bez njih nećete osjetiti blagodati hladnog zraka u vrućem autu. Cilj je pretvoriti plin u tekućinu. Možda ste čuli i za „narodni naziv“ za kondenzator, a on je kiler.