Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Različiti vijek trajanja akumulatora

Različiti vijek trajanja akumulatora

Današnji automobili se po mnogočemu razlikuju od onih prije nekoliko godina. Najčešće je tu riječ o brojnim tehnološkim inovacijama u obliku raznih uređaja kakvi prije nisu postojali. No, iako tehnologija vrlo brzo napreduje i tko zna kakve naš još sve novotarije očekuju, postoje neki dijelovi automobila koji se i danas ugrađuju u nove automobile. Neki od tih dijelova su i akumulatori, ili kako ih neki nazivaju i „srce automobila“. Upravo su akumulatori zaduženi za isporuku struje koja je potrebna za rad gotovo svih tehnoloških novotarija.

Akumulatori se moraju redovito provjeravati

Akumulatori, osim što pokreću brojne sustave u automobilu, imaju utjecaj i na paljenje. Ako je akumulator prazan, nećete moći upaliti automobil. Stoga bi se akumulatori trebali provjeravati kako biste bili sigurni da vas neće izdati u nekom važnom trenutku. Preporuka je da se provjere prije polaska na neki duži put i slično. Najjednostavniji način za njihovu provjeru je da posjetite nekog autoelektričara koji vam to može vrlo brzo provjeriti.

Akumulatori

Akumulatori sa nešto slabijim kapacitetom se mogu dopuniti, a u slučaju da su već jako ispražnjeni i vrlo slabi, potrebno ih je zamijeniti.

Signali slabog akumulatora i zamjena

Čak i ako redovito ne provjeravate akumulator, po određenim znakovima se može prepoznati da bi se uskoro mogao isprazniti. Naime, ako primijetite poteškoće pri paljenju automobila ili ako primijetite da je potrebno duže vrijeme da se pojavi slika na zaslonima u automobilu, primjerice na radiju, vjerojatno se radi o slabom akumulatoru. Tada je potrebno što prije posjetiti autoelektričara kako bi ga mogao provjeriti jer biste u suprotnom mogli ostati negdje na cesti, bez mogućnosti da upalite automobil.

U slučaju da se akumulator više ne može napuniti, bit će potrebna kupnja novog. Akumulatori se na tržištu mogu nabaviti u više različitih jačina, ali i veličina. Tako su određeni akumulatori predviđeni za određene tipove automobila. Ukoliko niste sigurni koji akumulator možete postaviti u svoje vozilo, raspitajte se kod prodavača. Cijene također variraju, no odlučite li se za kupnju onih nešto skupljih, vjerojatno ćete dobiti i nešto duže jamstvo. Naime, određeni prodavači daju jamstva koliko dugo će akumulator sigurno trajati. Taj period se kreće od jedne pa do čak nekoliko godina.