Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Prijevoz robe na vlastitom autu!

Prijevoz robe na vlastitom autu!

Ljudi su se hiljade godina mučili u prijenosu svoje robe. Pravljene su piramide, građevine epskih razmjera, a izgradnja svega bi bila lakša da su samo znali za kotač. Kada je kotač otkriven pravljenje svega toga postalo je znatno lakše i bezbolnije.

U današnje doba smo daleko napredovali u tehnologiji transporta i prijenosa, međutim nisu sva ta ostvarenja dostupna ljudima u svakodnevnom životu. Zato su izmišljeni krovni nosači, kao idealno rješenje za svakoga tko posjeduje auto i želi da poveća kapacitet prijenosa robe u, to jeste na, njegovom autu.

Vrste nosača

Krovni nosači imaju brojne prednosti kada je u pitanju transport robe. Međutim, mora se znati da postoje neke vrste krovnih nosača kako bismo mogli pričati o njihovim prednostima. Prvo imamo one najpopularnije – univerzalne krovne nosače i oni se mogu namontirati na gotovo svaki automobil. Vaš ljubimac ne treba imati fabričku ugrađene šine kako biste napravili mjesta za krovnu kutiju. Ovakvi su obično nosivosti od 60 do 100 kilograma, što se definitivno neće premašiti normalnom uporabom.

Sljedeći na listi su krovni nosači za automobile s uzdužnim šinama. Oni su obično jeftiniji, ali prilagođavaju se samo automobilima koji već fabrički imaju ugrađene metalne šine po dužini automobila. Nosivosti su kao i prethodni nosači.

Na kraju su krovni nosači koji se nazivaju teretni, jer se kače na teretna vozila i služe za transport malo većeg obima stvari. Imaju i dvostruko veću nosivost – i do 200 kilograma. Prave se od dosta kvalitetnijih materijala, i obično su to tri poprečne šine, umjesto standardne dvije, budući da su teretna vozila u glavnom veća od putničkih.

Prednosti i mane nosača

Da bismo pričali o nedostacima koje donose krovni nosači moramo znati da postoje mnoge prednosti u korištenju istih. Kada se pakujete za odmor, ljetovanje ili zimovanje, vjerojatno želite da ponesete što više stvari. Ako idete sami mjesta u glavnom ima dovoljno, međutim ako je put porodičnog karaktera obično postoji manjak prostora za ostavljanje odjeće, obuće i ostalih dodatak koji su pogodni za odmor.

Montiranje krovnih nosača i krovnih kutija na njih može doći kao veoma elegantno rješenje. Čak što više ako je u pitanju zimovanje, na nosače se mogu montirati i skije! Iako su gotovo savršeni za proširivanje prostora, nosači proširuju kontakt vozila sa zrakom pa se može desiti da se auto nešto čudnije ponaša na putu nego inače, međutim već poslije nekoliko minuta vožnje to više nećete ni primjećivati.