Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Motorna ulja – faktori dugovječnosti vozila

Motorna ulja – faktori dugovječnosti vozila

Znate li koji je jedan od značajnih faktora za dobar rad i dugotrajnost automobila i njegovih dijelova? Naravno to su motorna ulja. Svrha motornih ulja je držati pokretne dijelove vozila podmazanima, kako bi mogli pravilno funkcionirati te štititi automobilske dijelove od prijevremenog trošenja uzrokovanog trenjem, toplinom, kao i korozijom.

Uz kvalitetna motorna ulja vaš limeni ljubimac će nedvojbeno biti sposoban za vrhunske performanse. Uz to, zahvaljujući dobrom podmazivanju svaki automobil nedvojbeno može doživjeti duboku starost.

Uloga motornih ulja

Baš kao što je čovjeku za život potrebna tekućina, tako su i motornim vozilima za pogon i rad potrebna motorna ulja. Ona su tu da brinu o podmazivanju motora te da preveniraju trošenje na onim dijelovima motora kod kojih se uslijed gibanja velikom brzinom stvara jako trenje.

Druge važne funkcije motornih ulja su prevencija, odnosno zaštita od korozije, popunjavanje različitih nepravilnosti, odnosno neravnina na materijalima, kao i hlađenje motora vozila.

Pojedini proizvođači u motorna ulja dodaju inhibitore korozije, a mnoga sadrže i deterdžente i disperzante, skupinu kemikalija, koja svojim djelovanjem pospješuje proces prirodne disperzije te tako čuvaju motor i preveniraju taloženje naslaga starog ulja.

Vrste motornih ulja

Motorno ulje se dijeli na dvije glavne vrste: mineralno (prirodno) i sintetičko. No, postoje i mješavine koje se sastoje od obje vrste ulja u jednoj smjesi. Sintetičko ulje se smatra najboljim i najučinkovitijim uljem i ono koje prođe stroge proizvodne testove ima vrhunsku i dugotrajnu učinkovitost. Ono je pouzdano i djelotvorno pri niskim i visokim temperaturama.

Ulje sintetičke mješavine je u suštini klasično ulje s dozom sintetike. Ova ulja su formulirana tako da nude bolju zaštitu tijekom teških opterećenja kao i povećanih temperatura motora, daleko bolju nego što ju daju čista mineralna ulja. Posebno su popularna kod SUV vozila (SUV – kratica za Sport utility vehicle) jer nude bolju zaštitu za sve pokretne dijelove vozila.

Kod odabina motornih ulja imajte na umu da su najbolja ulja ona provjerenih i renomiranih proizvođača. Brinete li o svom limenom ljubimcu tada nipošto nećete kupovati ulja na akciji kao ni neprovjerena ulja, već ćete birati samo kvalitetna i provjerena motorna ulja koja će nedvojbeno osigurati savršen rad i dugovječnost vašeg automobila.

Znate da je autoelektrika danas jedna od najtraženijih grana autoindustrije. Više o tome ako slijedite linku.