Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Lanci za automobil – neizostavna zimska oprema

Lanci za automobil – neizostavna zimska oprema

Lanci za snijeg se ubrajaju u obaveznu i neizostavnu zimsku automobilsku opremu. Montiraju se na pogonske kotače vozila, a svrha im je osiguravanje maksimalne trakcije prilikom vožnje po snijegu ili ledu.

Iako većina vozača nerado poseže za lancima, ipak treba imati na umu da je njihovo korištenje i zakonom propisano te da su oni su temelj sigurnosti pri vožnji po površinama prekrivenima snijegom i ledom.

lanci-za-snijeg-3

Odabir lanaca za snijeg

Lanci za snijeg dostupni su za sve vrste vozila: osobna, terenska, kampere, kamione, traktore ili autobuse. Kod kupovine lanaca važan je mudar i pažljiv odabir. Kvalitetni lanci za snijeg, ne samo da su sigurniji za korištenje od lanaca lošije kvalitete, već su i dugoročno gledano isplativija investicija.

lanci

 

Kvaliteta lanaca ogleda se u debljini karika, vrsti antikorozivne zaštite i jednostavnosti postavljanja. Na tržištu su dostupni lanci za ručno zatezanje te samozatežući modeli koji su naravno nešto skuplji, ali daleko jednostavniji za postavljanje. Lanci se obično kupuju u paru, a odabiru se prema dimenzijama guma jer dužina i dimenzije lanca mora u potpunosti odgovarati veličini gume.

Kada staviti lance

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Zimska oprema uključuje četiri zimske gume ili četiri ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm, uz koje su obavezni lanci za snijeg.

Vozači su često u nedoumici u kojem trenutku je nužno na automobilske gume postaviti lance za snijeg. Prema zakonu, zimska oprema, odnosno postavljanje lanaca na pogonske kotače s ljetnim gumama je obavezno kada je na cesti više od 5 cm snijega. S lancima postavljenima na gume automobila dopuštena brzina vožnje je do 40 km/h.

Postavljanje lanaca na kotače automobila

Mnogi vozači, osobito mladi, nisu bili izloženi snježnim uvjetima na cesti i ne znaju kako postaviti lance za snijeg na kotače svog limenog ljubimca. Lanci za snijeg u pravilu se montiraju vrlo jednostavno i brzo. U kutiji uz kupljene lance najčešće dolaze i upute za postavljanje.

Sve što trebate je proučiti ih te na suhom tlu, uz pomoć rezervne automobilske gume pokušati savladati ovu vještinu. Lanci za snijeg su oprema koju svakako trebate imati i znati koristiti, jer nikada ne znate kada ćete se naći u situaciji da ih morate upotrijebiti.

Toliko brzo kako se mogu montirati lanci za snijeg, može se montirati i cerade za auto.