Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Kvalitetni brisači pružaju bolju vidljivost

Kvalitetni brisači pružaju bolju vidljivost

Brisači spadaju u opremu automobila koju mnogi zanemaruju, tj. ne mijenjaju ih dovoljno često. Vožnja s istrošenim brisačima tako prerasta u opasnu vožnju zbog smanjene vidljivosti u uvjetima kad pada kiša ili snijeg. Na tržištu je moguće pronaći metlice brisača raznih marki s raznim cijenama. Neki od poznatijih proizvođača brisača su Bosch, Valeo i SRL. Kupite li neke od njihovih brisača, možete biti sigurni da ste kupili vro kvalitetne brisače.

Zašto odabrati kvalitetne brisače?

Prilikom kupnje, preporuka je dati nešto više novca i kupiti kvalitetnije brisače. Oni imaju jako puno prednosti. Kao prvo, odlično će odgovarati vašem staklu i prilikom prelaska će ostavljati potpuno čisto staklo. Bez obzira na količinu kiše, staklo će nakon svakog prelaska biti besprijekorno. Brisači slabije kvalitete imaju problema pri brisanju kod većih brzina. S kvalitetnim brisačima niti to neće problem. Lako ćete ih namjestiti na svoj automobil i puno će duže trajati. Uz sve to, prilikom rada će biti vrlo tihi.

Kada je vrijeme za zamjenu brisača?

Brisači se u pravilu mijenjaju kada se na njima istroši gumica. Ona prolazi po staklu i ona se zato najbrže istroši. Bilo kakvo malo oštećenje na gumici dovesti će do toga da staklo neće biti potpuno čisto nakon prolaska brisača. Kada nakon prolaska brisača, na staklu ostaju kapljice vode ili brisači ostavljaju tragove, vrijeme je za njihovu zamjenu. Brisači spadaju u potrošni materijal i preporuča ih se zamijeniti kroz godinu do dvije korištenja. Želiti li da vam metlice brisača što duže traju, trebali bi se pridržavati nekih naputaka. Nikada nemojte koristiti brisače po suhom staklu jer se zbog trenja koje se javlja gumica brže troši.

avto4

Vidite li neku mrlju na suhom staklu i želite li je ukloniti, obavezno ga prvo zalijte tekućinom za stakla. Tokom zimskih mjeseci kada se često dogodi da se stvori led na staklu, nipošto nemojte uključivati brisače prije nego ostružete led. U suprotnom, vrlo je vjerojatno da će se gumica oštetiti kada prođe preko grubljih komada leda. Isto tako, ako ljeti ili zimi ostavljate auto duže vrijeme na otvorenom, ostavite podignute brisače. Ljeti se zna dogoditi da se brisači uslijed visoke temperature zalijepe za staklo, a zimi se mogu smrznuti.

Prečitajte i kako se pravilno stavljaju lanci za snijeg i kada.