Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Kvalitetne metlice brisača za bolju vidljivost

Kvalitetne metlice brisača za bolju vidljivost

Loši vremenski uvjeti, posebice kiša, predstavljaju probleme brojnim vozačima. Kombinacija kiše i slabo osvjetljene ceste također je vrlo opasna. No, ponekad dodatan problem mogu stvarati i loši dijelovi automobila. Brisači su ti koji itekako utječu na preglednost i vidljivost u slučaju lošeg vremena.

Najvažniji dio su svakako metlice brisača koje čiste automobilska stakla te direktno utječu na to kako će vam staklo izgledati nakon što prođu preko njega. Mnogi ih zamijene tek kada nakon njihova prolaska gotovo da i ne vide neki učinak. No, zbog vaše sigurnosti i sigurnosti svih ostalih, bolje ih je zamijeniti na vrijeme.

Dijelovi brisača

Kao što je ranije navedeno, glavni dio brisača su svakako metlice brisača. One se sastoje od gume koja prelazi preko stakla i čisti ga. A upravo istrošena guma je razlog zašto biste ih trebali mijenjati na vrijeme. Kada se ona istroši, brisači više neće učinkovito brisati stakla. To znači da će i nakon njihovog prolaska na staklu ostajati tragovi prljavštine ili vode. 

Metlice brisača za BMW

Od ostalih dijelova svakako treba spomenuti i okvir koji služi za postavljanje na automobil. Dolazi u raznim oblicima i brine se o tome da metlice brisača automobila dobro prianjaju na staklo i uvijek istim pristiskom pritišću gumu.

Same metlice brisača na automobilu su pričvršćene na tzv. ruke brisača, a one na mehanizam kojeg pokreće eletktrični motor. Današnji automobili tako imaju mogućnost odabira brzine brisanja stakla, a upravo taj električni motor je zaslužan za taj dio. Isto tako, neka vozila imaju i posebnu mogućnost koja omogućuje da se brisači sami uključe kada senzor očita vlagu na staklu.

Duži vijek trajanja brisača

Iako su brisači dio automobila koji se može relativno jednostavno zamijeniti, ipak postoje neke stvari koje možete učiniti kako bi oni duže trajali. Naravno, najviše pažnje traže ipak metlice brisača auta jer se one najbrže troše.

https://www.youtube.com/watch?v=RPvhYqYtgu8

A kako bi one što duže trajale, pripazite na sljedeće:

 • Trudite se redovito održavati stakla čistima

  Zbog razne prljavštine i nećistoće koja se nataloži na staklu, dolazi do polaganoh uništavanja metlica brisača. Stoga je bitno sve nećistoće što prije odrstraniti sa stakla. 
 • Prilikom čišćenja auta obrišite i gumu na brisačima

  Ona se s vremenom zaprlja pa nakon dugog perioda kada se ne koristi, korisno ju je se s vremena na vrijeme očistiti spužvicom.
 • Kada duže vrijeme nema kiše

  Preporučuje se da povremeno pokrenete brisače uz nanošenje tekućine za čišćenje stakla. Tako ćete osigurati dugotrajni rad elektronskog motora koji ih pokreće.
 • Ljeti, pri vrlo visokim temperaturama i zimi, pri vrlo niskim temperaturama

  Preporučuje se da brisače podignete sa stakla i tako ih ostavite. Na taj način će metlice brisača duže trajati jer se neće prilijepiti za stakla, bilo zbog vrućine ili hladnoče.

Pridržavanje ovih jednostavnih pravila može vam povećati i 3 puta dulje njihov životni vijek.

Metlice kvalitetnih brisača duže traju

Danas se na tržištu mogu pronaći brisači raznih proizvođača, a o njima ovisi i njihova krajnja cijena. A upravo kod njih može se vidjeti dosta veliki nesrazmjer među cijenama. Možete pronaći brojne proizvođače koji proizvode vrlo jeftine modele i upravo za njih se vozači često odlučuju. To i ne čudi, s obzirom da su pojedini modeli renomiranih proizvođača nerijetko skuplji i po nekoliko puta.

Metlice brisača za Renault

No, činjenica je da su metlice brisača na jeftinim brisačima dosta lošije kvalitete. To znači da će se puno prije potrošiti te ćete ih morati ranije zamijeniti. A češće zamjene na kraju i neće značiti veće uštede, nego samo još veće dodatne troškove.

Auto elektronika kao pomoć pri problemu s uređajima

S obzirom da su današnji automobili prepuni raznih elektroničkih uređaja, logično je za očekivati i da će se oni s vremenom kvariti. Auto elektronika je grana automehanike koja se bavi rješavanjem popravaka tih elektroničkih dijelova automobila. Kvarovi se ponekad mogu riješiti popravkom dijela koji se pokvario, dok će u određenim slučajevima jedina pomoć biti zamjena pokvarenog dijela.

Auto elektronika postaje vrlo tražena pa stoga i ne čudi da sve više mladih ljudi želi naučiti više upravo o toj vrsti popravljanja automobila. No, svi oni moraju biti svjesni jedne činjenice. Auto elektronika se izrazito brzo razvija i svaki mehaničar koji se odluči baviti popravkom elektroničkih dijelova u automobilu, mora biti spreman na konstatno učenje i usavršavanje. Jer sve ono što danas možete pronaći u automobilu, možda će za nekoliko godina biti zamijenjeno potpuno novim uređajima. Pa je stoga potrebno redoviti pratiti što se događa na tom polju kako biste ostali konkurentni.