Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Krovni nosači za prijevoz tereta

Krovni nosači za prijevoz tereta

Današnji automobili najviše se rade za ugodnost i komfor tijekom vožnje, te im je prtljažnik sve manji, a prostor za putnike veći. Naravno postoje i modeli automobila koji su stvoreni za putovanja ili duge vožnje i nude nešto više mjesta za prtljagu, no većina ljudi ipak prema svojim potrebama bira gradske automobile koji se lagano parkiraju i voze. Upravo zbog toga obavezni dodatak svakog automobila su krovni nosači koji će vam omogućiti prijevoz većeg tereta, te se na njih montira i krovna kutija koja služi za dodatno mjesto za prtljagu tijekom putovanja. Novi automobili najčešće dolaze s krovnim nosačima, no ako ih nemate u današnjem tekstu pročitajte kako odabrati prave, kako se krovni nosači montiraju, te na što trebate obratiti pažnju prilikom kupnje.

Razlike između krovnih nosača

Postoji više razlika između krovnih nosača, a osim prema dimenzijama za određeni model automobila razlikuju se i prema vrsti i namjeni. Postoje obični krovni nosači za prijevoz tereta ili krovni nosači specijalizirani za prijevoz skija ili bicikala. Na vama je da odaberete one koji su vam potrebni i imajte na umu da iako klasični krovni nosači mogu poslužiti za prijevoz svih vrsta tereta, za najbolji ugođaj i sigurnost tijekom vožnje birajte točno one koji su vam potrebni.

Osim po vrsti, krovni nosači razlikuju se i prema materijalu i kvaliteti izrade. Najkvalitetniji krovni nosači izrađuju se od titana koji pruža najveću nosivost i kvalitetu. Osim titana, krovni nosači od čelika i aluminija su također veoma popularni i kvalitetni, no ipak su jednu stepenicu ispod titana. Sigurnost vam uvijek treba biti na prvom mjestu i najjeftiniji krovni nosači ne bi trebali biti vaš prvi izbor, kako biste tijekom vožnje i prijevoza tereta bili sigurni za sebe i ostale sudionike u prometu. U nastavku donosimo nekoliko savjeta na koje morate paziti prilikom odabira nosača za automobil.

Kako odabrati krovne nosače?

Postoje univerzalni krovni nosači koji se mogu montirati na gotovo svaku vrstu automobila, no oni nisu najbolji odabir jer imaju manju nosivost. Upravo zbog toga vaš izbor trebali bi biti nosači koju su namijenjeni upravo za vašu vrstu automobila. Kupnjom takvih nosača postižete najbolje mogućnosti i takvi nosači imaju najbolju nosivost, te su najsigurniji. 

Većina nosača ima nosivost od cca. 100 kg, no neki teretni krovni nosači dosežu nosivost od čak 200 kg. Nosivost ne ovisi samo o nosačima, već i o automobilu na koji se montiraju. Ovisno o vašem budžetu birate i nosače koje ćete kupiti, te ako vam budžet dozvoljava krovni nosači od titana su najbolji izbor. Titan je izuzetno izdržljiv materijal, a osim toga odlično podnosi i razne vremenske uvjete poput visokih i niskih temperatura, leda, kiše ili sunca. 

Montiranje krovnih nosača

Nakon što ste odabrali idealne krovne nosače vrijeme je da ih montirate. U većini slučajeva uz krovne nosače dobiti ćete i upute za njihovo korištenje, te kolika im je maksimalna nosivost. Krovni nosači lagano se montiraju prema uputama, a osim pravilnog montiranja krovnih nosača veoma je važno i pravilno montiranje tereta na njima. Uvijek više puta provjerite je li teret dobro pričvršćen kako biste na put krenuli bezbrižno i sigurni da nećete ugroziti nikoga. Ako planirate odlazak na put, krovna kutija je odlično rješenje, a sve o njoj pročitajte u nastavku.

Krovna kutija dodatni je prostor za prtljagu

Kao što smo već u uvodu napisali, u današnje vrijeme mnogi biraju što manje automobile namijenjene za gradsku vožnju s malim prtljažnikom. Ako ste jedan od njih i tražite soluciju za prijevoz prtljage na putovanju krovna kutija je idealno rješenje za vas. Donedavno je krovna kutija bila tabu tema i mnogi su izbjegavali njenu kupnju i korištenje zbog nedinamičnosti i loših linija. Danas je stvar potpuno suprotna i krovne kutije su dizajnerski dotjerane i lijepo izgledaju na automobilu. Osim toga, njihovo montiranje je veoma jednostavno i možete je koristiti samo za putovanja, te ostalo vrijeme skinuti s automobila da ne narušava njegov izgled. Najjeftinija krovna kutija može se pronaći online u raznim web trgovinama, koje osim nižih cijena nude i širok asortiman proizvoda. Obratite pažnju i na veličinu vašeg automobila i krovne kutije. 

Krovna kutija dolazi s uputama za montiranje, a nakon montiranja provjerite jeste li sve odradili kvalitetno, kako tijekom vožnje ne bi došlo do otpuštanja krovne kutije i pada s automobila. Također, krovna kutija je jednaka kao i prtljažnik, te tijekom vožnje može doći do pucanja lomljivih stvari ako nisu pričvršćene.