Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Klima olakšava putovanja ljeti

Klima olakšava putovanja ljeti

Automobili novije generacije danas gotovo uvijek imaju klimu u serijskoj opremi. Do prije nekoliko godina, klima u automobilima bila je rezervirana samo za one najluskuznije automobile i malo tko si ju je mogao priuštiti. Polako se počela nuditi i kao dio dodatne opreme svih automobila te je na taj način postala dostupna i sve većem broju ljudi.

Mnogi koji danas kupuju automobile se odlučuju za njezinu ugradnju, u slučaju da nije dio serijske opreme. Jer putovanje automobilom ljeti, bez klime, zna biti vrlo naporno. A da bi vam u automobilu dobro radila klima i kondenzator mora biti u dobrom stanju.

Klima i kondenzator za ugodu u automobilu

Kako bi vam tijekom vrućih mjeseci bilo ugodno u automobilu, klima i kondenzator moraju biti ispravni. Naime, ukoliko dođe do kvara kondenzatora, klima u automobilu vam neće raditi. Klima i kondenzator zapravo rade na principu pretvaranja plina. Kada para dođe u kondenzator, pretvara se u tekućinu.

Kao tekućina, nastavlja teći po cijelom rashladnom sustavu automobila što za posljedicu ima hlađenje unutrašnjosti automobila. A kako bi se hladni zrak što bolje raspršio po automobilu, ispred njega se nalazi ventilator koji je zaslužan za raspršivanje tog hladnog zraka. Problem s tim ventilatorom je što je on podložan kvarovima. U slučaju da dođe do njegova kvara, hladan zrak se ne raspršuje podjednako po cijelom automobilu pa imate osjećaj kao da klima ne radi. No, on se vrlo jednostavno može zamijeniti, što vam vrlo brzo može odraditi neki serviser.

Redovita provjera klime i kondenzatora

Klima i kondenzator bi se morali redoviti provjeravati. Za klimu se koristi posebni plin koji polako isparava tijekom vremena. Ukoliko nema nikakvog kvara, taj plin će vrlo dugo trajati. No, zbog određenih kvarova, on se može puno brže trošiti. Primjerice, ako se na kondenzatoru pojavi neko puknuće, to će uzrokovati brže isparavanje tog plina. Srećom, taj problem se isto može vrlo jednostavno riješiti posjetom nekom serviseru automobila. On će taj problem riješiti punjenjem tog plina i krpanjem kondenzatora.

Stoga, ako primijetite da vam klima slabije radi, čak i kada temperaturu dosta spustite, moguće da je imate problema sa samim kondenzatorom ili s nedostatkom plina u klima uređaju. Možda se vam kvari i hladnjak klime.