Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Karakterističan izgled bloka motora

Karakterističan izgled bloka motora

Mnogi vozači automobila ne znaju puno o tome što se skriva ispod poklopca, odnosno ne znaju puno o autodijelovima. Naravno, većini to nije niti potrebno znati jer u slučaju bilo kakvog kvara, uputit će se automehaničaru koji će bilo kakav kvar uspješno otkloniti. 

No, ponekad je dobro znati barem neke osnovne informacije o autodijelovima. Neki imaju karakterističan izgled i mogli biste ih bez problema prepoznati. Jedan od takvih je svakako i blok motora. A to je onaj komad metala koji je prepun raznih kanala i otvora. Osim njega, bregasta osovina je također nekima poznat dio automobila.

Osnovni konstrukcijski element motora

Motor automobila je svakako njegov najznačajniji dio. I za njegovo ispravno funkcioniranje zaslužni su i brojni drugi autodijelovi. Govorimo li o njegovom osnovnom konstrukcijskom elementu, onda je to zasigurno blok motora.

Blok motora kakav danas nalazimo u većini automobila najčešće se radi od 3 vrsta materijala

Kao što je navedeno ranije, karakterističnog je izgleda i upravo zbog toga su na njega spojeni gotovo svi ostali dijelovi motora. 

Dijelovi bloka motora su:

 • Cilindri – u njih dolaze klipovi s klipnjačama
 • Donji dio – ovdje dolaze ležajevi koljenastog vratila
 • Korito motora
 • Gornji dio – ovdje se nalazi glava motora (u modernim automobilima u njoj se nalazi bregasta osovina)

Stoga, kada on funkcionira besprijekorno, onda isto možete očekivati i od svog automobila.

Materijali izrade bloka motora

Blok motora kakav danas nalazimo u većini automobila najčešće se radi od 3 vrsta materijala:

 • Aluminij
 • Lijevano željezo
 • Legura željeza i još nekih metala (npr. krom, nikal)

Govorimo li o nekom materijalu koju ipak ima nešto veću prednost pred ostalima, onda je to svakako aluminij. On odlično provodi toplinu i motori se na taj način mogu puno bolje hladiti. Osim toga, aluminij je i vrlo lagan materijal, a izrazito je bitno da su autodijelovi što lakši kako bi i cijeli automobil imao što manju masu.

No, kod dizelskih motora ipak se nešto češće koristi lijevano željezo zbog nešto većih unutarnjih opterećenja. 

Dijelovi koji se pričvršćuju na blok motora

Kao što je ranije navedeno, blok motora pun je raznih rupa i kanala. Ono što je za njih karakteristično je da su potpuno pravilno raspoređeni i služe da se na njih pričvršćuju svi ostali važni dijelovi motora. Osnovni dijelovi koji se tako na njega pričvršćuju su:

 • Koljenasto vratilo
 • Klipovi s prstenovima i klipnjačama 
 • Glava motora
 • Pumpa za ulje s koritom motora

Osim ovih osnovnih, na blok motora pričvršćuju se i razni drugi autodijelovi, poput generatora struje, pumpe za rashladnu tekućinu i dr. Osim tih autodijelova, blok motora sadrži i posebne nosače koji služe da se motor pričvrsti na karoseriju automobila. 

Izrada konstukcijskog dijela motora

Blok motora se većinom izrađuje u ljevaonici, odnosno lijevanjem u nekom od kalupa, ovisno o modelu automobila za koji je namijenjen. Najčešće se u te svrhe koristi pješčani lijev, odnosno lijeva se u više različitih pječanih kalupa. Tim načinom su njegovi unutarnji otvori napravljeni od sabijenog pijeska, odnosno mješavine pijeska, gline i vode. 

Dijelovi koji se pričvršćuju na blok motora

Nakon faze čišćenja, buše se svi dodatni otvori koji su potrebni te se na kraju strojno obrađuju cilindri i površine koje služe za pričvršćivanje ostalih dijelova. 

Bregasta osovina kao važan dio automobila

Još jedan od vrlo važnih dijelova motora je i bregasta osovina. Ovakav naziv nije slučajan. Pogledate li je izbliza, lako se mogu uočiti brijegovi koji služe za otvaranje i zatvaranje ventila koji se nalaze duž cijele njezine površine. 

Najčešće se nalazi u glavi motora, odnosno iznad cilinara. Za pogon bregaste osovine najčešće se koristi zupčasti remen. Ponekad može doći i do njegovog pucanja što uzrokuje sudaranje između klipa i otvorenih ventila. U idealnom slučaju kada se to dogodi će biti potrebno samo zamijeniti klipove, no ponekad to neće biti dovoljno, nego ćete morati zamijeniti cijelu glavu motora. Osim putem zupčastog remena, bregasta osovina se može pokretati i putem lanca, koji je po izgledu najsličniji onom s bicikla.

Bregasta osovina karakteristična je za svaki model automobila pa prilikom kupnje morate pripaziti da kupite odgovarajući model. Kupnja u web trgovinama tu vam može biti od velike pomoći, s obzirom da vam većina njih nudi mogućnost da odaberete svoj model automobila te će vam se prikazati svi autodijelovi koji su dostupni i koji odgovaraju baš vašem modelu automobila. Ista stvar je i prilikom kupnje bregaste osovine. Kada svemu tome dodamo i nerijetko nižu cijenu nego u lokalnim trgovinama s autoopremom, to je svakako dovoljan razlog da idući put provjerite i ponudu neke web trgovine.