Auto Tax

automobilizam - novosti i artikli
Autoelektrika – bez struje nema vožnje

Autoelektrika – bez struje nema vožnje

Iako često automobile koncipiramo kao mehanizme isključivo od metala, opruga i poluga, svi dobro znamo da automobili koriste struju i da stoga postoje i različite električne komponente auta. Vaše osobno vozilo ne mora biti Tesla (na struju) kako bi mu bila potrebna briga autoelektričara, jer danas svaki noviji model automobila ima puno elektrike u sebi. Dopustite nam da vas upoznamo s nekim bitnim pojmovima i objasnimo zbog čega je autoelektrika veoma bitna u automobilu.

Što je autoelektrika i što električar radi?

On popravlja sve brojne električne instalacije, popravlja kompjuterske dijelove automobila (iako je ovo daleko češće kod automobila koji su  skuplji nego kod klasičnih mehaničkih automobila, kako ih kolokvijalno nazivaju), popravlja alternatore, popravlja dobar dio mehanizma zaključavanja te Hi-FI sustava, ali i elektropokretača. Razni senzori i filteri, te ventili, često su u problemima jer neki drugi dio ne valja, tako da se moraju popravljati u paru. Ponekad je potrebno kupiti nove dijelove, ali često se može napraviti kompromisno rješenje tako što se popravi elektropokretač motora (anlaser) ili elektrogenerator (alternator). Upravo zbog toga autoelektrika popravak je pojam koji je često tražen na internetu.

Autoelektrika – starter ili anlaser

Anlaser se također naziva i starterom i pojam kvalitetna autoelektrika je usko povezan sa njime. On je dosta malen dio koji obavlja divovski dio posla. Anlaser je onaj dio koji daje snagu potrebnu za paljenje motora. Ugrađen je na blok motora, a zapravo se radi o klasičnom jednosmjernom motoru koji ima četkice. Ima razne dijelove: stator, rotor, pogonski zupčanik, spojnicu, polugu, elektromagnet i četkice. Elektromagnet pomoću sile djelovanja magnetskog polja rotira rotor oko statora i tako se generira energija koju koristite svaki put kad upalite automobil.

Alternator i autoelektrika

Alternator je električni generator koji se brine da svi ostali električni dijelovi dobiju struju kad im je potrebna. On je kao mala elektrana za automobil, a generira izmjeničnu struju (onu koja alternira smjer, zato se i zove alternator).  Ponovno se radi o električnom polju i rotaciji, odnosno induktivnim namotima. Općenito zbog kombiniranja struje i metala svi principi počivaju na elektromagnetskim učincima Amperove sile, Lorentzove sile i sile magnetskog polja. Kad alternator ne radi, ne radi kompletna autoelektrika, stoga ima logike da kad nađete grešku u jednoj provjerite i druge te da vidite je li problem u alternatoru ili su igrom slučaja sve pokvarile u isto vrijeme. Ipak, lista popravaka koju većina servisa izvodi je mnogo dulja od samo popravljanje ove dvije glavne komponente.

Svjetla automobila su također autoelektrika

Farovi i svjetla automobila također su autoelektrika. Svjetla za auto ima mnogo i ona su jako bitna za sigurnost pojedinca, ali i kolektiva na cesti, stoga svakako popravite ili promijenite ista. Najčešće se radi upravo o manjem kvaru. Ugrađivanjem xenon svjetala bilo je popularno u zadnjih nekoliko godina, ali sada su LED žarulje vodeće. Ugradnja elektronike za automatsko paljenje i gašenje svjetla pravo je rješenja kad nije problem u samim svjetlima.  Provjera ispravnosti akumulatora, punjenje akumulatora, provjera grijača motora, popravak daljinskog centralnog zaključavanja… Lista se samo nastavlja.

Trebam li otići autoelektričaru?

Često se postavlja pitanje kada otići autoelektričaru i je li autoelektrika neispravna. Je li potrebno otići k njemu češće od onih trenutaka kad imate neki kvar, ali mnogi se na to jednostavno ne mogu natjerati. Preporučeno je otići mehaničaru barem dvaput godišnje da provjeri je li sve na automobilu u redu.

On tada primijeti i električne smetnje pa možete otići autoelektričaru (ako vaš mehaničar nije „profesionalac“ sa strujom već je old-time mehaničar) te tada riješiti svoj problem, a problem ste pokrili redovitim odlaskom mehaničaru. Cijene električnih popravaka kreću se od mizernih 20 kuna (za promjenu svjetla) do strmoglavih tisućica kada se mijenja gotovo cijela autoelektrika

Svjetla za auto online

Danas automobili koriste većinski LED žarulje u svim svojim komponentama. One su dobre za okoliš (eco-friendly su) te su dobre i za izdržljivost i danas su najbolja svjetla za auto. LED žarulje su najprikladnije i za noćne vozače. One imaju lijep i širok snop svjetlosti koji ne smeta vozaču nasuprot vama, a vama omogućava izvrsnu preglednost.

Ako ste se pitali kolika je razlika u cijeni svjetla za auto: ona postoji, ali je mizerna i zaista nije vrijedna toga da riskirate svoju sigurnost, svoj budžet (LED žarulje traju dulje no klasične žarulje) te da čekate da se one normale žarulje zagriju i počnu svijetliti punom snagom. Većina ljudi koriste  svjetla za auto LED tehnologije, te su one danas novi standard. Ukoliko vas netko pita kako da kupi svjetla za auto, preporučite mu online prodavaonice za svjetla gdje su ona puno jeftinija.